Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Vakantietrend: huttentochten in de Bündner Alpen (Zwitserland)

 wandern-muottas-muragl_7873e6146a_shadow_e00c707d90

 

Chur, 28 april 2014. Het kanton Graubünden is het Vakantiegebied nr. 1 van Zwitserland. De regio is bekend om zijn authenticiteit en grandioze natuurpracht. Weg van alles en iedereen kun je in Graubünden tot bij de berghutten stappen, hoog in de Alpen, of van de ene hut naar de andere tijdens een heuse huttentocht. Steeds meer vakantiegangers worden er door aangetrokken. Dat blijkt uit een groeiend aantal vragen naar informatie. Men wil als het ware één zijn met de natuur, genieten van rust en stilte, weg van het drukke leven thuis. Graubünden is hiervoor de ideale reisbestemming, nog niet overlopen door vakantiegangers.

 

 

Trekken van hut naar hut

 

Stappen van de ene hut naar de andere, daarvoor moet je in Graubünden zijn want er zijn schitterende meerdaagse huttentochten.

 

Kesch-Trek

Ronduit adembenemend is de Kesch-Trek die zorgt voor vier dagen genieten van het mooiste dat de Bündner bergwereld te bieden heeft. De berghutten Es-cha, Grialletsch en Kesch zijn fantastische overnachtingsplaatsen en de wandelwegen die ze met elkaar verbinden zijn subliem. In het avondzonnetje bij de berghut kun je lekker nagenieten, de marmotten fotograferen en de volgende wandeldag voorbereiden. Het voordeel van de Kesch-Trek is dat je kunt starten in Bergün en in Davos.  De wandelroute is ook bereikbaar vanuit Engadin. Reken op circa zes wandeluren per dag.

 

Trekking in Good old Maloja

Veel mensen kennen de plaats Maloja omdat ze er ooit op reis geweest zijn met de mutualiteit. Als je de Maloja bergpas oversteekt kom je in Val Bregaglia, alweer een verrassende vakantieregio in Graubünden. In deze streek zijn verschillende huttentochten mogelijk, onder meer langs de Rifugio La Locanda, Rifugio Bresciadega en Rifugio Luigi Brasca.  Afhankelijk van het aantal uren dat je wil stappen overbrug je de afstand in twee of drie dagen. Voor de sportievelingen die het hooggebergte rond Maloja willen verkennen is er de driedaagse huttentocht vanuit Bondo via de berghutten Sciora en Albigno naar de Maloja pas.

 

Tweedaagse trektocht Preda-Bergün

Nog een aanrader is de tweedaagse tocht vanuit Preda naar Bergün, plaatsen waar je gemakkelijk naartoe reist met de trein van de Rhätische Bahn. De wandelweg naar de overnachtingsplaats, de berghut Chamonas d’Ela CAS, loopt door een indrukwekkend bergmassief. Reken op respectievelijk zeven en vijf uur stappen. De tocht naar de 2252 meter hooggelegen hut is ook een kennismaking met de fauna en flora van Graubünden. Er is veel kans dat je onderweg steenbokken zal zien.

 

 

LAW in G(raubünden)

In Graubünden is er ook een netwerk van Lange Afstand Wandelpaden. Het zijn duidelijk bewegwijzerde paden, met wit-rode markeringen, die je naargelang de afstand gedurende meerdere dagen kunt volgen. De LAW kunnen door jong en oud worden gewandeld, het is absoluut niet gevaarlijk, er zijn geen technische bekwaamheden vereist, enkel een goede fysieke conditie. Bekende wandelroutes zijn de Via Spluga en Via Valtelina.

De Via Spluga is een historisch pad tussen Thusis en Chiavenna. De wandelroute is 65 km lang en precies omdat deze verbinding al eeuwen bestaat zijn er naast het natuurschoon ook cultuurhistorische bezienswaardigheden.

De Via Valtellina is een indrukwekkende route die het zuiders aandoende Tirano verbindt met de bergmassief rond Schruns via de Bernina Pas.

 

 

De praktische kant van een huttentocht voorbereiden en ondernemen

Voor een huttentocht in Graubünden moet je geen bergbeklimmer zijn en allerminst een krachtpatser. Integendeel, iedereen kan mee op pad en dus is deze vakantieformule ook weggelegd voor gezinnen met kinderen. Naargelang de leeftijd en de fysieke conditie van de stappers kunnen de wandelafstanden worden aangepast. Draag goede wandelschoenen en neem warme- en regenkledij mee. Voor je vertrekt informeer je naar de weersvoorspelling voor de komende dagen. In de berghutten is men perfect op de hoogte van het weer dat er aankomt. Overnachting in een berghut moet je vooraf reserveren, zeker in de maanden juli en augustus. Dat kan via de lokale toeristische diensten in Graubünden bij wie het ook mogelijk is een gids te boeken, al is dat niet per se nodig. Met een begeleider zal je uiteraard heel wat informatie krijgen over de regio, de fauna en flora, het leven in de bergen van Graubünden.

Zie voor tips van wandelexperts: http://nl.graubuenden.ch/wandelen/tips-van-wandelexperts.html

 

 

Eendaagse wandeling met lunch in berghut

Stappen in de Alpen is fantastisch en het wordt nog mooier als je ook een doel voor ogen hebt, als je ergens een fantastische plek wil bereiken zoals een berghut in Graubünden. Na een fikse wandeling kun je er uitrusten terwijl je geniet van het Alpendecor. Andere wandelaars komen er samen en ook bergbeklimmers die vanuit de berghut hogerop klimmen, over gletsjers naar de met sneeuw bedekte toppen van Graubünden, tot 4000 meter hoog.

De meeste berghutten van Graubünden liggen op wandelafstand van de verblijfplaatsen in het dal en je kunt dus in één dag op en neer, ideaal voor een eerste kennismaking. Voorbeelden zijn de Jenatchhütte (4 u stappen vanaf Bever) en de Camona da Cavardiras (3,5 u vanaf Disentis). Meer info: http://nl.graubuenden.ch/wandelen/wandelingen.html

 

 

 

***

Een bericht van Graubünden Toerisme

 

Meer informatie over wandelen in Graubünden:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 29 april 2014 door in Travelweetjes, Zwitserland.
%d bloggers liken dit: