dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

I cruise, you cruise, we cruise…

Men zegge…dat er twee soorten cruise-reizigers zijn, de believers en de non-believers. Zij die zweren bij een cruisevakantie, zij die hun vakanties ‘anders’ invullen. De groep believers wordt met de dag groter, wordt er vervolgens bij verteld. Cruising is een booming business bij de reisagent. Cruise is toegankelijker geworden. Goedkoper. Of toch beter koop. Te vergelijken met een all-in vakantie met dat verschil dat je op een all-in alle kanten van je zwembad ziet, op cruise ontdek je de helft van de wereld. Keuze rap gemaakt, zou je denken.

Ik denk het niet nee. Vooreerst, toch effe benadrukken, ben ik geen all-in vakantie reiziger. Alhoewel ik er wel zou van kunnen genieten, zo’n weekje zzz, zon, zee en zwembad. Been there, done that, ik vind het veel geld voor niets.

Maar tot nader order ben ik ook geen cruise-reiziger. Een, twee of meer weken met 2000 man opgesloten zitten op een schip. ’s Morgens in de rij gaan staan, in een te duur betaalde bus te stappen om vervolgens in een paar uur een hele stad te gaan zien, moe terug in de rij aanschuiven voorbij de metaaldetector passeren en vervolgens je shift afwachten om je buffet te gaan leegeten, tussenin veel betalen voor een massage met zicht op de haven, of de zee.

Vergeve mij de karikatuur. Ik voel het niet. De zee, ik vind ze zalig om naar te kijken. Zoals de beste stuurlui, aan wal.

Dit heeft natuurlijk alles te maken ook met het feit dat ik zeeziek word op een schip dat stil ligt. Het ligt aan mij…

Maar gelukkig, echt gelukkig, is er binnen de cruisewereld ook een stroming die van het cruise terug een beleving maakt. Dat drie dagen in een haven blijft om een stad ten volle te kunnen bezoeken, dat investeert in topchefs en een lekkere keuken voor de fijnproevers aan boord, dat prat gaat op zijn kleine schepen van 200 in plaats van 2000 man. Slow cruising…na de boom en de groei van het aantal passagiers en de grootte van de schepen van de voorbije jaren, evolueert het cruising life zoals alle hypes in onze wereld ook nu terug naar de essentie.

Aan de essentie hangt een prijs natuurlijk. Een die ik niet kan betalen, maar dat hoeft ook niet. Ik hou voet aan wal, maar voor de cruisebelievers, heb ik vorige week geleerd, is nog heel veel heel moois op komst de komende weken, maanden, jaren.

Geniet ervan.

Want ik kan je verzekeren. Genieten is part of the essence. (Dubbelklik op het bed voor de fotoreeks)

ms Eurodam - Holland America Line - persbezoek 9 mei 2014 (11)

 

Leuke weetjes:

* Aan boord van de ms Eurodam van Holland America Line kan je gratis digital workshop sessions volgen. Een hit tijdens ‘zeedagen’. Fotobewerking, filmpjes maken, one drive ontdekken,…ik zou er zelf ook deugd van hebben.

* De drijvende kracht achter de lekkere keuken van de mw Eurodam is Artisan en Master Chef Rudi Sodamin.  Hij is Holland America Lines’s culinair consultant en voorzitter van zijn gevierde Culinairy Council. Ik had het genoegen zijn creaties te mogen proeven in de Pinnacle grill. Zijn ‘duo of Veal Maître Cuisine de France, veal sweebreak and loin with black truffle, pearl onions & artichoke purée’ was een van mijn lekkerste perslunches aan boord van een schip ooit. En ik werd er voor de zeer moeilijke keuze gesteld deze te laten vergezellen van een Nelms Road Merlot uit Washington of een Les Closiers Chateauneuf-du-Pape van de Rhône…

* Vorige week in Lissabon zag ik in de haven daar drie Cunards op een rij liggen, de Queen Mary 2, de Queen Victoria en een Elizabeth. Uniek. Allen op weg naar huis, naar Southhampton, na een world trip, wist de representative mij vorige week in Zeebrugge te vertellen. Toch beetje kippenvelmoment.

* De cruiseterminal in Lissabon – naar het schijnt binnenin verouderd en aan vervanging toe – lijkt me trouwens pareltje vergeleken met Zeebrugge waar momenteel nog altijd GEEN terminal is. Onmogelijk te vatten. Chinezen die in Zeebrugge aanmeren wanen zich in Afrika, wist iemand me toe te fluisteren. Ik kan ze geen ongelijk geven.

* Cunard trouwens, viert volgend jaar zijn 175ste verjaardag. Feestje!

* De Worldtrip met de Queen Mary 2 van 10 jan 2015 tot 3 mei 2015, 112 nachten van Southhampton tot Thailand, Singapore, Hongkong en terug kan je meemaken in de Queens Grill voor 57.485 euro pp.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 mei 2014 door in Cruises.
%d bloggers liken dit: