dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Wijntoerisme…

Wijntoerisme zit in de lift.

hart van europa - le coq frisé (11)

Dat blijkt althans uit het aanbod

aan wijnroutes, wijnevenementen en de omzet die wijnboeren halen uit toerisme.

Ook bij online reisaanbieder TravelBird merken ze een stijgende interesse in hun

wijnarrangementen, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Daarom besloot men bij

TravelBird een apart ‘Wijnaanbod’ uit te werken met hierin uitsluitend arrangementen

gekoppeld aan een wijnstreek. Zo kan je bijvoorbeeld een 8-daagse rondreis

maken doorheen de Veneto-streek, bekend voor haar prosecco. Of verblijf je op

een kasteellandgoed in de Languedoc. Ook een verblijf in de ‘grand cru’ onder de

wijnstreken, Bordeaux, mag uiteraard niet in het aanbod ontbreken. Boeken kan via

http://www.travelbird.be.

***

Dat de Belgen bourgondiërs zijn is genoegzaam bekend. Het mag dan ook niet verbazen dat het zogenaamde oenotoerisme een trend is die in België gretig opgepikt wordt. Een TV-serie als Zuidflank zorgde al voor een boom in het aantal bezoeken aan het wijnkasteel van Genoelselderen, het enige wijnkasteel in België. Maar ook in het buitenland zien ze een toename in het aantal toeristen dat een bezoek brengt aan een wijnhuis. Uit cijfers van Great Wine Capitals, een consortium dat een aantal van de voornaamste wijnstreken ter wereld vertegenwoordigt, blijkt dat de omzet die de wijnhuizen halen uit toerisme nu al gemiddeld op 20% ligt. De overige 80% komt uit de verkoop van wijn. Een derde van die verkoop gebeurt direct op het wijndomein zelf, hoofdzakelijk afkomstig van toeristen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat 7 op de 10 wijnboeren aangeeft dat het wijntoerisme een goede zaak is, zowel financieel als op vlak van uitstraling en naamsbekendheid.

6 wijnstreken in de kijker Ook bij online reisaanbieder TravelBird zijn ze zich bewust van de stijgende interesse in wijnreizen. “Wij merkten dat de wijnarrangementen die we nu al aanboden bijzonder vlot boekten”, zegt Erik Kuijpers, Country Manager België bij TravelBird. “Daarom besloten we om een apart wijnaanbod uit te werken waarbij we steeds 6 top wijnreizen voorstellen naar de meest populaire, maar ook minder bekende, wijnstreken van Europa. Ieder aanbod is anders, maar wijn staat telkens centraal. Zo zullen sommige arrangementen uit een verblijf op een wijnkasteel bestaan, terwijl andere een wijnproeverij of een toer langs meerdere wijnhuizen omvat.”

Bordeaux, hoofdstad van de wijn Mocht wijn een land zijn, dan zou Bordeaux ongetwijfeld de hoofdstad zijn. Ieder jaar levert de streek weer een aantal van ’s werelds meest gerenommeerde wijnen af. De namen Pomerol, Haut-Médoc, Margaux en Saint-Emilion zullen ongetwijfeld wel een belletje doen rinkelen. Om haar autoriteit op het vlak van wijn nog wat kracht bij te zetten zal in 2015 een nieuw cultureel en toeristisch centrum rond wijn openen in Bordeaux. Verblijven doe je in Château des Vigiers, een romantisch sprookjeskasteel temidden van de wijngaarden van de Dordogne. Voor 445 euro/pp verblijf je 3 nachten in een superior kamer, krijg je een VIP-ontvangst met champagne, krijg je een wijndegustatie op het domein en mag je gratis gebruik maken van het verwarmde buitenzwembad, spa, fitness, tennisveld en minibar. Het domein heeft ook een Michelin sterrenrestaurant, Les Fresques. Pure verwennerij in een luxueuze omgeving. Boeken doe je via http://www.travelbird.be/bordeaux/

Proseccotour in de Veneto Een andere, ietwat minder bekende wijnstreek, is de Veneto in het noorden van Italië. Hier wordt de Italiaanse proseccodruif verbouwd, die aan de basis ligt van de gelijknamige sprankelende wijn. Gedurende 8 dagen leer je deze heuvelachtige streek kennen met een heuse proseccotour. Deze omvat ondermeer 6 wijnproeverijen, een bezoek aan het Museo del Grappa en de klassieke stad Treviso. Je uitvalsbasis is Hotel Canova in het dorpje Cavaso Del Tomba, te midden van de groene proseccoheuvels. Dit arrangement is boekbaar vanaf 249 euro/pp, inclusief verblijf met ontbijt, lunch, welkomstcadeau, gratis wifi en 6 wijnproeverijen. Boeken kan via http://www.travelbird.be/veneto/ V

erblijf op een kasteellandgoed in de Languedoc De Languedoc is de grootste wijnstreek van Frankrijk. Wijn afkomstig van deze streek wordt ‘vin du pays d’oc’ genoemd. De Languedoc staat vooral bekend voor haar volle, rode wijn en de zoete dessertwijn ‘muscat’, met dank aan de warme zomers die deze streek typeren. De middeleeuwse stad Carcassonne is zondermeer dé toeristische trekpleister. Voor 169 euro pp verblijf je een week op een kasteellandgoed te midden van de wijngaarden en op slechts 20 minuutjes rijden van Carcassonne en het Canal du Midi. Meer info: http://www.travelbird.be/languedoc/

Short break in de Bourgogne Nog zo’n klinkende wijnstreek is de Bourgogne, dat vooral bekendstaat voor haar lichtrode wijnen, de pinot noir en de Beaujolais. Ook de witte Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne-streek zijn wereldvermaard. Buiten de vele wijngaarden is de Bourgogne ook rijk aan heel wat Romeinse monumenten en kastelen. Wie 3 nachten in Auberge Le Rabelais verblijft betaalt amper 89 euro/pp, inclusief ontbijt, een proeverij van 3 wijnen en een bezoek aan een Sorin wijnkelder in Saint Bris. Meer info: http://www.travelbird.be/bourgogne/

Ontdek de Elzasser wijnroute Dichterbij huis heb je de Elzas, een prachtig groen wijngebied op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. De Elzasser wijnroute is een idyllische route die je zowel met de auto als de fiets kunt afleggen en je langs tal van wijnhuizen en pittoreske wijndorpjes voert. Je verblijft in Résidence Zénitude Les Portes d’Alsace in het dorpje Mutzig, vlak aan de Elzasser wijnroute en op slechts 25 kilometer van het statige Straatsburg. Een verblijf voor 2 nachten, inclusief ontbijt en rondvaart in Straatsburg kan vanaf 59 euro/pp: http://www.travelbird.be/elzas/

Champagne voor iedereen De meest prestigieuze wijnstreek is ongetwijfeld de Champagne. Enkel de mousserende wijnen die in deze streek verbouwd worden mogen zich officieel ‘Champagne’ noemen. Reims is de hoofdstad, maar ook Epernay is een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van deze glooiende streek. Voor amper 55 euro/pp verblijf je twee nachten in de Comfort Suites Epernay, een voormalige militaire kazerne die omgebouwd is tot een modern en trendy hotel. Op de kamer staat een gekoeld flesje Champagne op jou te wachten. ’s Morgens kan je genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. De ideale start van een dag vol degustaties in de meest vermaarde champagnehuizen. Meer info: http://www.travelbird.be/champagne/

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 mei 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: