Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Lekker aan Zee

lekker aan zee

We reizen de halve of de hele wereld rond op zoek naar lekkere smaken maar de allerlekkerste vinden we gewoon bij ons thuis …

Lekker aan Zee: Chef we dagen je uit!

 

Om de kwaliteit van de gastronomie aan de Kust te stimuleren, organiseerde  het provinciebedrijf Westtoer het opleidingsproject ‘Lekker aan Zee: Chef we dagen je uit!’. Onder begeleiding van vier topchefs en coaches hebben 27 chefs uit de kustregio in 2013 en 2014 deelgenomen aan workshops en opleidingen. Centrale thema’s in dit project zijn de link met streekproducten, het authentieke aanbod en de aandacht voor kwaliteit in het restaurant.

 

“Met tal van grote en kleine adressen blijft de Kust een gastronomische topregio. Lekker tafelen is meer dan ooit een sterke troef in het toeristisch aanbod. De aandacht voor kwaliteit en het gebruik van streekproducten, met voorop de verse producten uit de Noordzee, betekenen een meerwaarde. Door opleiding en initiatie kunnen nog meer kustchefs zich toeleggen op de kwalitatieve streekgastronomie”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

 

Topchefs worden coach

In het opleidingsproject ‘Lekker aan Zee: Chef we dagen je uit’ zijn de deelnemende 27 chefs geïnitieerd in de kennis van seizoensgebonden producten en meer kwalitatieve bereiding van streekgerechten. De deelnemers zijn gecoacht door vier topchefs: Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne), Stijn Bauwens (Kruidenmolen, De Haan), Luc Deklerck (Bistro Mathilda, Oostende) en Dries Cloet (Hotelschool Ter Duinen, Koksijde).

 

Een inspiratiemoment zorgde voor een introductie: trends op het vlak van koken, producten en inrichting van een restaurant zijn toegelicht door Olivier Willaert van de  Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tijdens de daaropvolgende workshops hebben de vier coaches de 27 deelnemers begeleid op het vlak identiteit, profilering, menukaart, en productkennis.

 

Om de productkennis te stimuleren, zijn diverse bezoeken georganiseerd aan enkele West-Vlaamse streekproducenten (Beauvoordse Walhoeve en Hoppeboerderij ’t Hoppecruyt) en aan de vismijnen van Zeebrugge en Oostende. Naast de voorstelling van minder gekende vissoorten uit de Noordzee was ook de Vlaamse garnaal een belangrijk thema in de opleiding: de kustchefs namen deel aan de garnaalvangst en maakten kennis met het authentieke bereidingstraject.

 

Begeleiding motiveert kustchefs

De deelnemende kustrestaurants konden tevens beroep doen op individuele coaching. Geïnteresseerden waren een dag te gast in de keuken bij één van de coaches. Er was begeleiding over de identiteit van de zaak of men kon kiezen voor een professionele fotoshoot.

 

Coach Luc Deklerck van Bistro Mathilda in Oostende is positief over het initiatief en over het resultaat: “Het project heeft de deelnemers de kans geboden om stil te staan bij hun eigen zaak en als het ware een spiegel voor te houden. De doelstelling blijft om meer kwaliteit te bieden en om streekgebonden gerechten op de menukaart te plaatsen. Een hele reeks restaurants hebben al veranderingen doorgevoerd. Ook de profilering en de communicatie is bij velen geoptimaliseerd”.

 

Tal van deelnemers zijn door het project extra gemotiveerd om hun eigen zaak en de menukaart kwalitatief uit te bouwen. Zo zijn uitheemse vissoorten van de kaart verwijderd en krijgen streekproducten een prominente plaats. De coaches hebben de deelnemers ook geïnspireerd om de inrichting van het restaurant en de presentatie van de gerechten aan te passen.

 

Deze restaurants hebben deelgenomen aan de opleiding:

’t Fregat (Blankenberge), Brasserie Oosterstaketsel (Blankenberge), Craeyenest (Blankenberge), Borsalino (Blankenberge), De Zandstuiver (Blankenberge), Venitien (Blankenberge), Beaufort (De Haan), Hotel/Brasserie Astel (De Haan), Huyze Armalot (De Panne), Villa Select (De Panne), Cajou Hotels & Restaurant (De Panne), Ten Bos (Knokke-Heist), Wim’s (Knokke-Heist), Bistro 2k’s (Knokke-Heist), Old Fisher (Knokke-Heist), Restaurant Mozart (Koksijde-Oostduinkerke), Eat & Sea (Middelkerke-Westende), Restaurant Belle Epoque (Middelkerke-Westende), Café de Paris (Nieuwpoort), Galerie Beau Site (Oostende), Mange Tout (Oostende), Toi moi et la mer (Oostende), Le Chevalier (Oostende), Finess restaurant (Oostende), Restaurant Tijdok (Zeebrugge), Hotel de Stokerij (Oudenburg), Hostellerie Astrid (De Haan-Wenduine).

 

Het project maakt deel uit van het Europese Interreg 2 Zeeën project Seaconomics.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 juni 2014 door in België, De Kust.
%d bloggers liken dit: