dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Meer en meer cruises

Groei cruise-sector in 2013 versterkt opnieuw Europese economie

Totale economische bijdrage cruise-industrie stijgt 4% naar € 39,4 miljard

 

29 nov queen elizabeth (38)

 

Den Haag, 17 juni 2014 Met consequent sterke groeicijfers levert de cruise-industrie ook in 2013 een positieve bijdrage aan het herstel van de Europese economie. Uit de cijfers die gistermiddag door de Cruise Lines International Association (CLIA) Europe bekend zijn gemaakt, blijkt dat het economische aandeel van de Europese cruisesector aan het bruto product (Europa) is gestegen van € 37,9 miljard in 2012 naar € 39,4 miljard in 2013.

De directe bestedingen die door de cruise-industrie in Europa zijn geïnitieerd, bedroegen € 16,2 miljard (in 2012 nog € 15,5 miljard). De sector is goed voor 339.417 banen met een totale loonsom van € 10,5 miljard, 4% meer dan in 2012. In Nederland zorgt de cruise industrie voor 5.800 banen in 2013, bijna 1% meer dan vorig jaar.

Drie factoren spelen een belangrijke rol in de, jaar-op-jaar, sterke groei van de sector. Dit zijn de stijging van het aantal Europese cruisepassagiers, de toename van passagiers die in Europese havens inschepen en de dominante positie van Europese scheepswerven als het gaat om de bouw van nieuwe cruiseschepen. Een vierde factor betreft de toelevering van producten en diensten, zoals bevoorrading, logistiek, afhandeling, horeca en financiële dienstverlening.

Europa in opmars Volgens het Economic Contribution Report 2014 van CLIA Europe boekten 6,4 miljoen Europese passagiers een cruisevakantie in 2013, dit is 30% van het wereldwijde, totaal aantal cruisepassagiers. Europa is tevens een belangrijke bestemming voor cruiserederijen. Inmiddels schepen bijna 6 miljoen cruisepassagiers in een Europese haven in, dat is 5,2% meer dan in 2012. Circa 5 miljoen van hen zijn Europeaan, de resterende miljoen is afkomstig uit de rest van de wereld. De Cruise Terminals Amsterdam (Amsterdam en IJmuiden) ontvingen 276.912 passagiers in 2013. Hiermee staat Nederland in de top 10 van populairste bestemmingen in Europa.

Pierfrancesco Vago, voorzitter van CLIA Europe zegt: ‘De positieve resultaten tonen aan dat Europa steeds belangrijker wordt in de cruise-industrie. Het is een dynamische groeimarkt, die veel banen creëert en een belangrijke bijdrage levert aan de Europese economie.’

Nico Bleichrodt, voorzitter van CLIA Nederland vult aan: ‘De rek is er nog lang niet uit, integendeel. In Nederland hebben we met CLIA afgelopen jaren al stappen gemaakt en de ontwikkeling van cruisereizen blijft zich voortzetten. Met de komst van 24 nieuwe cruiseschepen tot aan 2017, is er nog genoeg te doen om cruisevakanties onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse vakantieganger.’

Over CLIA CLIA is ’s werelds grootste en de toonaangevende organisatie voor de cruisesector en vertegenwoordigt de belangen van cruise- en riviercruiserederijen, reisagenten, havenautoriteiten en cruise industriepartners. De organisatie maakt een snelle groei door, sinds december 2012 hebben dertien nationale en regionale cruise associaties zich bij CLIA aangesloten. De nieuwe structuur weerspiegelt het dynamische karakter en continue groei in de cruise-industrie en de behoefte aan eenduidige communicatie en heldere regelgeving. CLIA Nederland organiseert promotionele activiteiten voor de consument en reisagent. De activiteiten spitsen zich niet alleen toe op promotie, maar juist ook op het verstrekken van neutrale informatie over de cruisevakantie. Hierin past onder meer het educatieve aspect en het geven van trainingen of informatiebijeenkomsten voor reisagenten, cruisespecialisten en toeristische opleidingen.

 

De leden van CLIA-Nederland:

AIDA Cruises, Azamara Club Cruises, Carnival Cruise Lines, Celebrity Cruises, Costa Cruises, Crystal Cruises, Cunard Line, Disney Cruise Line, Fred. Olsen Cruise Lines, Hapag Lloyd Cruises, Holland America Line, MSC Cruises, NCL Freestyle Cruising, Oceania Cruises, P&O Cruises, Princesss Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Royal Caribbean International, SeaDream Yacht Club, Silversea Cruises, Seabourn.

Geassocieerde leden zijn Amsterdam Cruise Port, Cruise Port Rotterdam en Cruise&Style Magazine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 18 juni 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: