dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Toerisme in Gambia

Ik begeef me op glad ijs als ik hier op mijn reisblog over Afrika ga schrijven. Ik heb er nog nooit voet aan wal gezet. Maar binnenkort zal ik hier iets schrijven over nijlpaardsafari’s in Burkina Faso en vandaag presenteer ik u een binnen gewaaid bericht over toerisme en economie in Gambia. Second hand information dus. Als u zelf reiservaringen in Gambia met mij te delen hebt, dan hoor ik het graag.

“Voor Gambia is het toerisme van levensbelang. Het aandeel van de toeristische activiteit in het bruto nationaal product van het land bedraagt circa 18 % en één op zeven Gambianen (van de actieve bevolking) vindt werk in de toeristische sector. Op jaarbasis ontvangt Gambia circa 100.000 bezoekers en het toerisme is de tweede belangrijkste bron van inkomsten.

Met andere woorden, reis je naar Gambia dan draag je bij tot de ontwikkeling van het land. Eigenlijk doe je op een onbewuste manier aan ontwikkelingshulp. Daarenboven kun je door een bepaalde van manier van reizen een nog grotere bijdrage leveren. Logeer bijvoorbeeld in het Safari Garden Hotel, aan een van de mooiste stranden, dit hotel kreeg in 2008 een Responsible Tourism Award omwille van de duurzame, eco vriendelijke exploitatie (www.safarigarden.com).

gambia

Het Sandele Resort is eveneens een voorbeeld van de duurzame toeristische ontwikkeling in Gambia. Dit sympathieke hotel, genesteld midden de weelderige tropische bossen, aan een fijn zandstrand, is een bewijs dat toerisme en economie perfect hand in hand kunnen gaan. Ruim 70 % van de mensen die werken in dit hotel komen uit de lokale gemeenschap en met de opbrengsten van het hotel worden projecten rond onderwijs en gezondheid gefinancierd (www.sandele.com).

De overheid van Gambia heeft voor de komende jaren een beleidsplan uitgewerkt waarbij de ontwikkeling van het toerisme wordt gestimuleerd maar binnen de marge van een duurzame aanpak. Men wil in de eerste plaats de levensstandaard van de Gambianen verhogen en een toeristische infrastructuur uitbouwen met respect voor mens en milieu. De Gambiaanse regering werkt hiervoor samen met UNICEF (www.visitthegambia.gm/responsible-Tourism.html).

Niet alleen langs ‘the smiling coast van Gambia’ kun je logeren in duurzaam uitgebate hotels maar ook in het tropische binnenland. Daar zijn er fantastische excursiemogelijkheden door het tropenwoud, de mangrovebossen en op de Gambia-rivier, de levensader van het land. Logeren doe je in bijvoorbeeld het Tunami Tenda Camp. Je wordt er verwelkomt door de 300 inwoners van het dorp. Je leeft mee met hen op de dagelijkse routine, je leert meer over hun geschiedenis, lokale keuken, de dansen en rituelen en ze nodigen je zeker uit voor een bezoekje aan hun lemen huizen. (www.tumanitenda.co.uk).

Het mooiste kleine land van Afrika ziet het aantal bezoekers van jaar tot jaar stijgen. Van massatoerisme is evenwel geen sprake, ook niet in de toekomst want de overheid van Gambia heeft duidelijk gekozen voor een duurzame aanpak en voor kleinschaligheid.

Gambia, met als hoofdstad Banjul, ligt aan de westkust van Afrika, op beide oevers van de Gambia rivier en helemaal omsloten door buurland Senegal. Gambia bekoort met prachtige stranden, grote natuurparken en veel couleur lokale. Het is een voordelige en veilige reisbestemming, op iets meer dan zes uur vliegen van Brussel. Gambia is een unieke Afrikaanse ervaring.”

 

Info: www.visitthegambia.gm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 juli 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: