Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

Van Brusselse wafels tot Tahitiaanse Parels

René Herman trok als jonge dertiger naar Tahiti. Hij verkocht Brusselse wafels aan een straatkraampje in Papeete toen hij kennismaakte met de wereldwijd geroemde Tahitiaanse parels. De Belg leerde de parels kweken en verwerken tot unieke juwelen. Herman groeide uit tot een autoriteit op het vlak met winkels in Tahiti en Moorea. In 2014 opent hij, voor de Europese markt, een vestiging in Luxemburg.

 

 

‘In december 1980 plande ik als toerist een rondreis van drie weken langs een aantal eilanden in Frans-Polynesië’, blikt René Herman terug. ‘Verder dan Tahiti ben ik niet geraakt. Ik speelde met het idee om me eventueel op een van de tropische eilanden te vestigen. Na een week kon ik in Papeete in een hotel aan de slag en mijn keuze was gemaakt.’ Vervolgens zou Herman een eenmanszaak oprichten en op het tropische eiland Brusselse wafels aan de man brengen. ‘Ik verkocht ze in een straatkraam in Papeete, samen met ijsjes en drankjes’. De zaken draaiden goed toen Herman zijn Polynesische vrouw en de parelcultuur leerde kennen. ‘Mijn schoonouders hadden een oesterboerderij en zo werd mijn interesse gewekt.’ Herman schakelde van Brusselse wafels over op Tahitiaanse parels en investeerde in een eigen 24ha grote kwekerij. In een volgende fase ging de man de parels zelf verwerken in juwelen. Op vandaag is Herman als juwelier uitgegroeid tot een gerenommeerde ontwerper met klanten over de hele wereld.

Voor wie geen reis naar Tahiti en zijn eilanden plant, is er goed nieuws: Herman opent in 2014 een nieuwe vestiging in Luxemburg.

 

Tahitiaanse parels

Tahitiaanse parels groeien in een bijzondere oester, de Pinctada Margaritifera. De plaats waar de oesters gekweekt worden is erg belangrijk. ‘De waterkwaliteit moet constant zijn en dat is in de lagunes van de Tuamotuarchipel en de Gambierarchipel het geval. Het is de combinatie van deze zwartlipoester met de minerale zouten in de lagunes die de Tahitiaanse parel levert’, verduidelijkt Herman. ‘Testen om met dezelfde oesters in Japan parels te kweken zijn mislukt.’

 

Parels groeien niet zomaar spontaan in oesters. ‘We helpen de natuur een handje door in driejarige oesters een zogenaamd nootje in te brengen. Hierrond zal de oester lagen van parelmoer opbouwen. Na anderhalf jaar kunnen we de parel oogsten. Als de oester in goede gezondheid verkeert, kan er opnieuw een nootje ingebracht worden’. Niet alle parels worden gevormd rond ingebrachte nootjes. ‘Sommige oesters leveren de zogenaamde keschi, parels van onregelmatige vorm zonder kern.’

 

De oesters kennen in de oesterbanken in de lagunes veel gevaren. ‘Zeeschildpadden en reuzenroggen zijn er dol op. Ook kunnen de oesters ziek worden of doodgaan. Van alle oesters overleeft slechts de helft. De overige helft levert parels af van diverse kwaliteit.’ René heeft in de loop van zijn carrière een verzameling opgebouwd met unieke parels. ‘Uit elke oogst selecteer ik de meest uitzonderlijke exemplaren. Deze zal ik nooit verkopen. Af en toe haal ik ze boven om ze te bewonderen. De meest bijzondere parel uit de verzameling is 19 mm groot wat uitzonderlijk is. Die oester is er in geslaagd om jarenlang in de lagune te overleven.’

 

ALGEMEEN: Tahiti en haar eilanden

De idyllische bestemming Frans-Polynesië in de Stille Oceaan bestaat uit 118 eilanden verdeeld over vijf archipels en verspreid over een gebied zo groot als Europa. De bekendste eilanden Tahiti (met hoofdstad Papeete), Bora Bora, Moorea en Tahaa maken deel uit van de Genootschapsarchipel, Rangiroa vind je in de Tuamotuarchipel,. Elk van de archipels heeft zijn eigen unieke karakter: van weelderig begroeide vulkaankraters en hagelwitte of zwarte lavastranden tot atollen met appelblauwzeegroene lagunes en koraalriffen. Vanuit Europa is het via Los Angeles naar Papeete pakweg twintig uur vliegen. Het tijdsverschil tussen Tahiti en België bedraagt elf uur, de voertaal is er Frans en de munteenheid is de XPF, de Franc Pacifique.

 

MEER INFO www.tahiti-tourisme.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 juli 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: