Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

Wijn beleven in Graubünden- slapen in een wijnvat

Het najaar is een belangrijke periode in de wijnbouw, want dan is het oogsttijd. Zo ook in Heidiland, in het Zwitserse kanton Graubünden, waar je de wijngaarden van de Bündner Herrschaft vindt en er talrijke wijnfeesten worden georganiseerd. Ook de vele wijnkelders zijn een bezoekje (of tasting) waard en de Wijnwandelweg voert je langs de mooiste wijngaarden. De meest unieke manier om de wijnoogst van dichtbij mee te maken is toch wel het overnachten in een wijnvat, aan de rand van de wijngaarden met uitzicht op de bergen…

 slapen in een wijnvat

Slapen in een wijnvat

Een unieke ervaring is het slapen in een wijnvat. In Maienfeld en Jenins, omringd door wijngaarden, zijn vier wijnvaten ingericht als gezellige overnachtingsplek. De wijnvaten, die vroeger elk 8.000 liter wijn bevatten, zijn nu ingericht met een comfortabel tweepersoonsbed en geven je een prachtig uitzicht op de wijngaarden en bergen. Een lokale fles wijn staat bij aankomst klaar en ’s ochtends kan je genieten van een boerenontbijt.

 

Excursies en wijnfeesten

Niet alleen vanuit een wijnvat is de druivenoogst van dichtbij mee te maken. In de regio zijn diverse mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een Torkel, zoals men hier de wijnkelders noemt. Tot eind oktober openen diverse wijnboeren in de dorpen van de Bündner Herrschaft, zoals Maienfeld, Jenins, Malans en Fläsch hun deuren voor bezoekers. Voor actieve bezoekers is de Wijnwandelweg een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijn. Deze wandelroute voert je dwars door de wijngaarden waarbij je onderweg nog wat opsteekt over het reilen en zeilen van de wijnbouw.

Wijnfeesten ontbreken natuurlijk niet, op verschillende plekken wordt de nieuwe wijn gevierd, zoals in Fläsch. Tijdens deze feesten staan de wijnen in de spotlights. De wijnproeverijen gaan heel goed samengaan met lokale specialiteiten zoals salzis (worst), bündnerfleisch (gedroogd vlees) en bergkazen. Daarnaast is er in veel gevallen een programma met muziek en activiteiten voor groot en klein.

 

De Bourgogne van Zwitserland

Het enige wijnbouwgebied van Graubünden is de Bündner Herrschaft in Heidiland. De föhn, de zuidelijke wind, zorgt er voor dat de wijngaarden in het Rijndal tussen Chur en Fläsch een vruchtbare plek zijn. Deze streek staat ook wel bekend als de Bourgogne van Zwitserland en heeft naast  een mild klimaat ook kalkrijke gronden. In dit gebied, van circa 420 hectare, worden 45 verschillende druivenrassen gekweekt, waarvan meer dan 50 verschillende wijnen worden geproduceerd die internationaal de hoogste beoordelingen krijgen. Niet alleen de wijnbouw maakt Heidiland interessant voor bezoekers, het heuvelachtige gebied is ideaal voor een tocht op een e-bike. Een leuke stop is ook het Heidi-dorp, ten noorden van Maienfeld. In het geboortedorp van Heidi komt het wereldberoemde kinderverhaal weer tot leven.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 juli 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: