dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

HERFSTEXCURSIES ‘OVER DE SCHREVE’

Net over de Frans – West-Vlaamse grens ligt de regio Pays de Flandre/Frans Vlaanderen. Het toeristisch aanbod ‘over de schreve’ kun je makkelijk ontdekken tijdens een korte break of een herfstweekend. Voor authenticiteit, rust, couleur locale, fietsroutes en nog veel meer reis je naar Pays de Flandre waar Vlamingen zelfs genieten van een thuisgevoel.

 

Pays de Flandre verzamelt elf diensten voor toerisme, in het gebied tussen Rijsel,  Duinkerke, Ieper en Saint-Omer. Veel van de dorpsnamen zijn ons bekend en ze verwijzen naar Vlaamse identiteit. De plaatsen behoorden tot de Nederlanden toen ze in de 17de eeuw door Lodewijk XIV werden veroverd en het Vlaams als streektaal werd vervangen door het officiële Frans. Hondschoote, Bergues, Watten, Volckerinckhove, Esquelbecq, Wormhout, Cassel, Steenvoorde, Hazebrouck zijn maar enkele van de vele dorpen en stadjes die bekoren met historische rijkdom, gezelligheid en nog steeds wat Vlaamse identiteit. Overigens liggen deze pareltjes in een super mooi landschappelijk gebied dat zich uitstekend leent voor excursies, fiets- en wandeltochten.

 

Cultuurpatrimonium

Het mooie aan Pays de Flandre is de grote concentratie cultuurhistorische bezienswaardigheden. In die streek moet je dus nooit grote afstanden afleggen om iets moois te zien. Het kan heel divers zijn zoals de schitterende Moulin de la Roome in Terdeghem of de Beiaard en de St-Vaast kerk van Hondschoote. Je kan in een handomdraai een boeiend reisparcours samenstellen, langs tal van plaatsen waar de bezienswaardigheden getuigen van een rijke geschiedenis zoals in Renescure, Watten, Warhem, Oxelaëre, Godewaersvelde en Berthen. Ook niet te missen zijn onder meer de abdij Notre Dame du Mont in Watten, het Ecomuseum in Ghyvelde, het Wijnmuseum in Hondschoote, de kasteeltuinen in Nieppe en het Radiomuseum in Boeschepe.

 

Gezellig landelijk

Ook voor zij die houden van lokale gerechten is Pays de Flandre een leuke bestemming. De soorten bieren, kazen, terrines en andere ‘plaisirs gourmands’ zijn nauwelijks te tellen, evenals de gezellige kroegen en restaurants waar je al die heerlijke specialiteiten kunt ruiken en proeven. Ook het logiesaanbod wordt gekenmerkt door landelijke gezelligheid en wat is het heerlijk om een weekend door te brengen in een van de super gezellige chambres d’hôtes.

 flandres 2

MADE IN FLANDRE- Feest op de Grens – Hondschoote/12 oktober

Op zondag 12 oktober wordt in Hondschoote Made in Flandre gevierd. Het wordt een grootse gebeurtenis die de Vlaamse identiteit van de grensstreek in de verf wil zetten. Dat gebeurt met een goedgevuld programma van concerten, tentoonstellingen, kinderanimatie, parades van reuzen, een markt met streekproducten en een kinderdorp. Het wordt dus een niet te missen feest voor ouders en kinderen waarbij gans Hondschoote wordt omgetoverd in een uniek decor, met de zalen van het stadhuis die veranderen in sfeervolle estaminets, met vrachtwagens waarop historische scènes worden geëvoceerd, met tenten en sfeervol versierde straten. Kortom, het wordt een niet te missen evenement op de grens van Frankrijk en Vlaanderen.

 

flandres 3

 

Info:  www.paysdeflandre.fr of  www.frans-vlaanderen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 oktober 2014 door in Frankrijk, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: