Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Wintersport & Sneeuwpret – deel 3 – Savoie Mont Blanc

 

savoie

 

Van Alien vs Predator over The World Is Not Enough (James Bond 007) tot Les Bronzés font du ski … Hoeveel kaskrakers zijn er al – gedeeltelijk of volledig – gedraaid in de regio Savoie Mont Blanc? Tijd om de rollen om te keren: dit jaar zijn het de skistations zélf die scenario’s uitwerken voor hun glij-accommodaties en daarmee hulde brengen aan de 7e kunst… Klaar? Laat het spektakel maar beginnen!

Valloire pakt uit met een massa activiteiten voor iedereen, skiërs en niet-skiërs: het “Village nordique de la Séa” ontwaakt midden in de ijstijd… Val Thorens van zijn kant biedt – bij afwezigheid van Marty McFly of DeLorean – een indrukwekkende revival van het verleden met een innovatie inzake skiliften die de lof zingt van het prille begin van dit skistation. Zouden toeristen pakweg 40 jaar geleden écht dergelijke cabines gebruikt hebben?

Besson stopte ermee na een 5e, maar La Plagne pakt uit met het 6e element om het seizoen in schoonheid af te sluiten: van 4 tot 17 april worden 6 toppen van meer dan 2000 m in scenario gezet met eclectische en heel aparte sferen die elk verwijzen naar een specifiek universum: Farniente et détente, Grand Nord, Zen attitude, Sensations, Arty en Gourmandises. We laten iedereen nog een tijdje fantaseren over de praktische uitwerking van die zes sferen… Of toch alvast een tipje van de sluier? Het element “Gourmandises” zal bijvoorbeeld vorm krijgen in een cabane op La Plagne die volledig wordt volgestouwd met allerlei lekkers! Vertel het (niet) voort…

 

Hier zijn de sleutels!

Hoe en waar wil je de nacht doorbrengen? Een knusse chalet? Een gulle B&B? Een hotel in metamorfose? Een jeugdherberg, sympathiek en ecologisch? …? Alles kan in Savoie Mont Blanc!

Gooi het eens over een heel andere boeg, met het Cabane Concept van Verchaix, dicht bij Samoëns: ontworpen volgens de principes van een 100% ecologische woning, op vier meter van de grond, met droge toiletten, geen water, geen elektriciteit. Moeder Natuur rijmt hier op Avontuur!

Meer een “rock ’n roll”-type? Dan vind je een eenvoudige logiesformule (slaapzaal) in Morzine-Avoriaz, meer bepaald The Rude Lodge. De ruimte is bedacht met het oog op feesten tot een gat in de nacht!

Vertrouw je voor de kwaliteit van je nachtrust liever op het aantal sterren van je etablissement? Kies dan voor Tignes, meer bepaald Suites du Montana dat zopas een 5e ster veroverde. Een alternatief is K2 in Courchevel, eveneens door de grote poort binnengedrongen in het hyperselecte clubje van paleizen met 5 sterren! Wie voor charmehotels gaat, bezwijkt gegarandeerd voor de charme van Chasse-Montagne in Les Gets: 11 ruime kamers met een inrichting in steen, oud hout en staal. Nog meer charme in de 380 m² van Chalet l’Etagne in Le Praz: 4 mooie dubbelkamers en een gezinssuite, een ruim salon en een enorm terras (achter glas!) met uitzicht op de olympische skischansen…

Waar je dit winterseizoen niet omheen kan, is Val Thorens Sensations: ongetwijfeld de nieuwste hooggebergte-hoogvlieger van Club Med: dit dorp in het hoogste skistation van Europa kreeg 4 drietanden. Het bulkt dan ook van innovaties op maat van zowel ski-dolle trendy jongvolwassenen als gezinnen met kinderen (vanaf 2 jaar) of adolescenten.

 

Aquafun

Winter in de bergen? Dan is welbehagen primordiaal: op de ski’s maar meer dan ooit ook in het water… Vandaag tellen we in Savoie Mont Blanc 21 aquafuncentra. Weinig bestemmingen in het hooggebergte kunnen hiermee wedijveren.

Op 21 december gaat op het sneeuwfront van Arcs 1800 het splinternieuwe aquafuncenter MILLE 8 open. Deze 3.780 m2 grote infrastructuur omvat een buitenbad en een overdekt funbad met hydromassagejets, massagebellenbedjes, jacuzzi’s, stroomversnellingen, grotten, waterpretruimtes voor kinderen en natuurlijk ook ruimtes voor wellness en fitness.

Een week eerder wordt ook Le Signal feestelijk geopend, het Centre Aquasportif des Saisies. En er zijn komende winter nog meer openingen gepland, zoals Forme Ô, het aquafuncenter van Châtel, of dat van de nieuwe CGH/MGM-residentie La Grange aux Fées in Valmorel.

En nu al melden we het einde van de werkzaamheden aan het mega-aquacomplex van Courchevel in de winter van 2015: zo maar even 10.500 m2 groot…

 

Die allereerste keer…

Die allereerste keer op de ski’s… Zeker voor kinderen is dit een synoniem bij uitstek van onuitgegeven heldendaden, grensverleggende krachttoeren. Onvergetelijk en helemaal bovenaan bij de mooiste herinneringen uit de kindertijd. Zeker als er wat spektakel en avontuur mee gemoeid is. Kleuters vanaf één jaar kunnen aan de slag op de Baby Snow van Morzine-Avoriaz: iets hybride, zowat tussen sneeuwstep en snowboard, en – wees gerust! – superveilig, want de skimonitor houdt de teugels strak in handen!

In Tignes worden de iets groteren van 2,5 jaar echte kleine “riders” in het beveiligde park. Ze leren er richting en snelheid onder controle te houden en over mini-obstakels te glijden. “Heb je het gezien, mama? Kijk dan, mama!”

Over naar de 5-jarigen en de Raquett’Arc: op sneeuwschoenen en met de boog om de schouder trekken ze er als Davy Crockett op uit voor een heuse expeditie. Zonder dat ze het beseffen, beleven deze youngsters hier in de Vallée d’Aulps in feite hun initiatie in de biatlon…

 

Het hart van het gebergte – gebergte met een hart

Het is al een traditie: in Savoie Mont Blanc tonen skistations en skitoeristen hun gastvrijheid en generositeit via ontelbare activiteiten voor een (zeer) goed doel!

In Les Gets, Plagne Montalbert, Valloire-Galibier en Les Saisies worden tijdens de winter afdalingen bij fakkellicht georganiseerd om geld in te zamelen voor organisaties als “Vaincre la mucoviscidose” en “Étoile des Neiges”. Peter en deelnemer is Franck Piccard (gouden medaille van de Super G op de OS van Calgary in 1988).

In amper 7 jaar heeft “Glisse en Cœur” zich doorgedrukt als hét liefdadigheidsevent in het gebergte. Dit succes steunt op het fameuze concept van de sneeuwmarathons waarbij vooraf samengestelde teams 24 uur non-stop wedijveren op de pistes van Le Grand Bornand. Doel? Zoveel mogelijk giften inzamelen ter ondersteuning van een project voor kinderen. Zal er op 20, 21 en 22 maart 2015 nóg beter gedaan worden dan de 260.000 euro van 2014 voor de vereniging Laurette Fugain?

 

Sterrenrestaurants, drive-in en food trucks

Savoie Mont Blanc telt 33 gelauwerde chefs in evenveel onderscheiden restaurants, samen goed voor 48 sterren (waarvan 4 nieuwe). De regio is hiermee, ex aequo met Lyon (de historische hoofdstad van de gastronomie), de bestemming met het grootste aantal sterren van Frankrijk! Deze uitzonderlijke rijkdom van onze eetcultuur zullen we op 12 februari 2015 letterlijk naar een hoogtepunt voeren: Sky Diner, aan boord van de Vanoise Express, de grootste kabelbaan ter wereld. Beide cabines zullen een tijdje stationair blijven hangen in de hemel boven Paradiski zodat de 40 tafelgenoten er rustig kunnen genieten van een “cuisine de montagne” volgens de kundige inspiratie van een grote chef! Beide cabines zullen voor de gelegenheid worden aangekleed in een chique, elegante en glamoureuze barokstijl!

Je hoeft uiteraard niet tot dan te wachten om een ongewone culinaire ervaring te beleven. Heb je zin om voor 9 euro, op de piste, ski’s aan de voeten, 6 oesters (“fines de claire n°2”) te degusteren? Het kan, op het terras van Bulle Café, die vreemde glazen iglo die je opwacht op Arc 2000.

In Seythenex-La Sambuy heeft het eethuisje Là-Haut een slim plan uitgewerkt: je bestelt je hapje in de “ski drive-in”, je werkt nog één rondje af op de piste, en bij je volgende doortocht haal je je hotdog met die typische, op houtvuur gegrilde “diot de Savoie” af. Vóór je weer vertrekt, kun je je handen even warmen aan de vuurkorven die speciaal hiervoor opgesteld staan!

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Hongerige magen vinden altijd een oplossing, bijvoorbeeld dankzij de “food trucks”: kleine kraampjes langs de piste waar je allerlei lekkers vindt tegen schappelijke prijsjes! In Megève kan je kiezen tussen sandwiches en panini’s bij W’s, pizza’s van de Food Truck van Anne-Marie, caesarsalades en andere kaasbroodjes van de food truck van restaurant Le Dahu,…

 

Het gebeurt hier en nu!

Kijken is fijn. Deelnemen is nog veel fijner! Sportief of gewoon nieuwsgierig, solo of in groep, gedreven of ontspannen, om iets te creëren of om te leren: vakantiegangers in Savoie Mont Blanc hebben afspraak met l’Événement. Bijvoorbeeld het evenement dat op zaterdag 31 januari plaatsvindt in Les Gets, in de sector van Mont-Chéry: skiërs die willen deelnemen, skiën – helemaal in het wit – de piste af in een explosie van kleuren. Zij krijgen immers – 100% natuurlijk – gekleurd poeder over zich heen gespoten.

Het doel is de aankomstlijn te bereiken in een zo bont mogelijke outfit. Een soort RunColor™ in wintersportversie. De bonus mag er ook zijn: een live-act met dj om het evenement muzikaal af te sluiten met de Mont-Blanc als decor. Een nooit gezien feest!

Single? Brides-les-Bains is misschien jouw place-to-be van 7 tot 14 februari. Na de openingsavond ‘Brisez la Glace’ (breek het ijs) installeren de restaurants een aantal tafels voor singles. En ook tijdens de ‘Tournez Cabines’-dagen vind je misschien je soulmate?

Tot slot zullen groot én klein, jong en oud, genieten van de Chemins de Lumières die van 7 februari tot 8 maart elke week plaatsvinden in Avoriaz 1800: een parcours van lichtjes van honderden kaarslantaarns in de sneeuw die in de huiskamer vervaardigd zijn. Een echt feeërieke en efemere happening die iedereen zich nog jaren herinnert…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 oktober 2014 door in Frankrijk, Travelweetjes, Wintersport en Winterpret.
%d bloggers liken dit: