Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

De 5 beste spots in Scandinavië om het spectaculaire Noorderlicht te zien

Wie het unieke Noorderlicht een keertje met eigen ogen wil aanschouwen moet absoluut een keertje naar het hoge noorden van Scandinavië. Het Noorderlicht of de Aurora Borealis komt namelijk het vaakst voor in een cirkel rond de Noordpool tot ruim 2000 km ten zuiden ervan, en laat zich voornamelijk zien in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar. Scandinavian Airlines selecteerde alvast 5 toplocaties in Scandinavië om de dansende lichtgordijnen zelf te zien in combinatie met sneeuwsafari’s en overnachtingen in ijshotels.

 

1 Kiruna
De stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweden, Lapland, staat bekend als Aurora hotspot. Het is ook de trotse bezitter van de hoogste berg van Zweden en van één van de mooiste houten kerken van het land. Ontmoet hier de Saamen en ontdek met sledehonden het overweldigende landschap.

 

2 Abisko
Vanuit Kiruna ben je zo in het dorp Abisko. Van hieruit kan je diverse Noorderlichtexcursies boeken. Aanrader is een bezoek aan het Aurora Sky Station. Met een lift omhoog, genieten van een viergangendiner en dan met een warm dekentje de hemel afspeuren naar een glimp van de Aurora.
Abisko wordt vaak gecombineerd met een verblijf in het iconische IJshotel in Jukkasjärvi, 200 km boven de poolcirkel. Het hotel wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd uit ijsblokken die uit de bevroren Torne rivier zijn gehakt.

 

3 Bodø
De Noorse stad Bodø is gelegen op een schiereiland boven de poolcirkel. Tussen oktober en april geeft de Aurora Borealis hier regelmatig aan de donkere hemel een lichtshow. Met in de omgeving de bergketen Børvasstindene, de Svartisen gletsjer en de magische Lofoten zondermeer een unieke locatie.

 

 

4 Alta
Alta is de meest noordelijk gelegen stad ter wereld met zo’n 10.000 inwoners. Het staat bekend als een uitstekende Noorderlichtspot. Er is zelfs een kerk gebouwd geïnspireerd op de Aurora Borealis: de kathedraal van het Noorderlicht.
Ook in Alta kun je overnachten in een ijshotel, het Sorrisniva Iglo Hotel dat op 6 januari 2015 voor de zestiende keer opengaat. Waar je ook terechtkunt is in de Gargia Fjellstue Mountain Lodge, een intiem berghotel. Slapen doe je er in een stoere, houten berghut.

 

 

5 Tromsø
Eilandstad Tromsø, ook wel het Parijs van het Noorden genoemd, is de uitvalsbasis voor een avontuur door Lapland en dé plek om het Noorderlicht te zien. Er zijn diverse, betaalbare poollichtexcursies te boeken. Je kunt het Noorderlicht ook zien vanaf een traditioneel stoomschip terwijl je door de fjorden vaart. En dichtbij Tromsø ligt het dorpje Ersfjorden voor een romantische Poollichtervaring tussen besneeuwde bergen.
Tot slot is er het leuke Noorderlichtfestival in Tromsø in de maand januari. Met allerlei muziekstijlen, van klassiek tot jazz en dance, vaak geïnspireerd op het Poollicht.

 

Scandinavian Airlines vliegt vanuit Brussel meerdere keren per week naar Kiruna, Bodø, Alta en Tromsø. Voor Kiruna maak je een stopover in Stockholm, voor Bodø, Alta en Tromsø stap je over in Oslo. Boeken kan via www.flysas.be  

 

 

Eén reactie op “De 5 beste spots in Scandinavië om het spectaculaire Noorderlicht te zien

  1. Pingback: De luchthaven van Brugge, het noorderlicht van Scandinavië en het misdadig leven in Wales… | christel 'de kriebel' bedert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 oktober 2014 door in Scandinavië, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: