Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Wintersport en Sneeuwpret – deel 5 – Massa’s sensaties in Les Hautes-Alpes

logoDe Hautes-Alpes ..

 

Wat is dat? Waar ligt dat?

Het departement Hautes-Alpes ligt tussen de Alpen en de Provence, tussen Grenoble en Nice, tegen de bovenkant van de Italiaanse laars, niet zo gek ver van Turijn. Kortom: een uitzonderlijke geografische ligging.

kaart

Als we wat grondiger toekijken, zien we immers dat het departement Hautes-Alpes meer bepaald de zuidelijke Alpen omvat, en dat de gemiddelde hoogte van de Hautes-Alpes de hoogste is van heel Frankrijk. De meteorologische statistieken tonen een schitterend gemiddelde van 300 zonnedagen per jaar! Een fantastisch hooggebergte, met 34 sites die zich uitstrekken over ruim 5.500 km2, waar toeristen zich heerlijk kunnen uitleven in hun favoriete wintersporten.

 

Welke sites?

Naast grotere steden zoals Gap en Briançon telt Hautes-Alpes meerdere types van wintersportstations: Serre Chevalier Vallée, Montgenèvre, Vars, Risoul, Puy-Saint-Vincent, Le Dévoluy, Les Orres, Orcières-Merlette 1850 zijn enkele voorbeelden van grotere skistations met een groot skidomein.

Daarnaast heb je kleinschaligere en meteen knussere skidorpen als Le Queyras of Le Champsaur, Pelvoux, Crévoux, Réallon, … Verder vind je in de Hautes-Alpes ook enkele uitstekend bewaarde “noords” aandoende sites zoals de Vallée de Champoléon of de Vallée de la Clarée. Tot slot noemen we ook La Grave-La Meije, een wereldwijd unieke plek voor freeride ski, echt iets voor liefhebbers van enorme ruimte en indringende sensaties. Wie vooral uitkijkt naar natuur en rust, weet allicht dat het Parc national des Écrins en het Parc Naturel Régional du Queyras hun bezoekers een beschermde omgeving aanbieden waar de natuur haar rechten behouden heeft.

 

Wat is er zoal nieuw in de winter van 2014-2015?

 • 3600 m2 gespreid over 3 niveaus: Durancia is de splinternieuwe tempel voor aquafun in het Frans-Italiaanse wintersportcentrum van Montgenèvre. De ligging is ideaal, aan de voet van de pistes. Er is een familiebad, een lagune voor kinderen, een winters openluchtbad, een sauna binnen en een sauna buiten, een hamam, een solarium (binnen), stranden, massagecabines, een gastronomisch restaurant, …

Nieuw in de winter

 

 • Segways voor in de sneeuw: met dit elektrisch aangedreven toestel sta je tussen twee parallelle wiele. Zo kan je in Le Dévoluy tochtjes maken over een circuit op het sneeuwfront, of samen met een gids vertrekken voor een wat langer ‘nordic’ parcours …

 

 

 • Initiatie in Biatlon: jong of oud, voortaan kan iedereen zijn eerste stappen zetten in deze boeiende sport. Je moet de elementaire technieken van noords skiën onder de knie krijgen, maar je moet ook leren omgaan met de karabijn. Een mooie uitdaging, en ze ligt voor het grijpen in Crévoux en in Saint-Léger-les-Mélèzes!

 

 

Waar slapen we? Is er iets nieuws in verblijfsaccommodatie?

 • De nieuwe Nevalhaia Chalet is het eerste – en enige – viersterrenhotel in Vars. Het beschikt over 5 kamers met een chique en eigentijdse sfeer op de pistes van la Forêt Blanche, op een hoogte van bijna 2000 m.

 

olivades

 

 

 • Eveneens eigentijds ingericht is hotel Olivades***, onlangs geopend in de omgeving van Gap. Niet alleen een goed adres om goed te slapen, maar ook om goed te eten! De chefs van het restaurant mogen pronken met de titel van “maître-restaurateur”: de beste garantie voor een kwaliteitskeuken “van het huis”.

 

 

 

 • In het hartje van het wintersportcentrum van Montgenèvre ligt residentie CGH LE Napoléon**** met keuze uit appartementen voor 4 tot 10 personen in een chique, cosy ambiance. Overdekt zwembad, bubbelbaden, sauna’s, hamams, lichaams- en gelaatsverzorging in Ô des Cimes, een wellnesscentrum op grote hoogte.

 

Wat valt er te beleven?

 • De kleintjes (vanaf 2 jaar) zullen genieten van de lama-slee in Névache, in de Vallée de la Clarée: een ritje op de “pulka”, voortgetrokken door een lama. Zo glijden ze door de sneeuw, op weg naar een heerlijk vieruurtje.

 

 

 

te beleven

 

 

 • Liefhebbers van Geschiedenis met grote G kunnen op 5 maart in Gap de stoet Franse Lanciers de la Garde (te paard en in historische uitrusting) zien voorbijtrekken. Deze reconstructie van het historische traject dat de Franse keizer 200 jaar geleden aflegde, wordt het orgelpunt van de vieringen in het teken van de 200-jarige Route Napoléon, van maart tot december. In die periode vinden ook vele tentoonstellingen en colloquia plaats.

 

geschiedenis

 

 

 • Iglo Pelvoo is 60 m2 groot, en herbergt schitterende ijssculpturen in het teken van ‘water’. Te bewonderen in het Pays des Écrins. De hele winter door worden ook tal van animaties aangeboden: fototentoonstellingen, filmvoorstellingen, de aankomst van de Kerstman met een span sledehonden …

 

 • Op zoek naar geweldige en unieke sensaties? Dan moet je beslist eens naar Orcières-Merlette 1850! Getest en goedgekeurd: de langste “tyrolienne” van Europa. Het parcours is 2 km meter lang, maar met een topsnelheid van 130 km/u ben je in minder dan 2 minuten beneden. Wow, dát gaat hard!

 

 sensatie

 

 

En zijn er nog meer nuttige weetjes?

 • Van 3 tot 30 januari en van 14 tot 29 maart krijg je 50% korting op je skipassen in alle skigebieden van Le Queyras, goed voor 4 skigebieden en 7 skidorpjes.

 

 • In de skidorpen van Le Champsaur Valgaudemar heb je al voor minder dan 1000 euro een verblijf van een week in een gemeubelde accommodatie, met de skipas voor 6 dagen inbegrepen! Prijs voor 4 personen (2 volwassenen + 2 kinderen), ook tijdens de schoolvakanties.

 

 • Je gaat immers niet op vakantie om je tijd te verliezen in de keuken? Luxechalet Alpelune (Puy-St-Vincent 1400) ligt op amper 200 meter van de pistes en biedt de mogelijkheid om je maaltijden te laten bereiden en serveren. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds. En in de prijs is de drank (wijn, bier, frisdrank, …) inbegrepen.

 

 • In Orcières-Merlette 1850 kunnen volwassenen-debutanten nog vóór het skigebied opent, een uur gratis skiles volgen. Materiaal en skipas inbegrepen!

 

–> Binnenkort leest u hier op deze blog een uitgbreide reportage van mijn bezoek aan Orcières 1850.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 oktober 2014 door in Frankrijk, Travelweetjes, Wintersport en Winterpret.
%d bloggers liken dit: