Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

PAYS DE FLANDRE HERDENKT “DE GROOTE OORLOG”… en viert Kerst

 

frans vlaanderen

 

Niet alleen in Vlaanderen maar ook in Pays de Flandre/Frans Vlaanderen wordt de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurt met tentoonstellingen, lezingen, spektakel en thematische wandelingen.

De Groote Oorlog mag dan al een eeuw voorbij zijn, de gruwel ervan is nog altijd niet vergeten, zeker niet in de frontlijn streken. Wij kennen vooral de loopgraven rond Ieper en in de Westhoek maar ook over de grens, in Pays de Flandre, werd vier jaar lang gevochten en lieten tienduizenden jonge soldaten het leven. Het Westfront in de Eerste Wereldoorlog was 750 km lang en liep vanuit Frans Vlaanderen verder langs de Somme en Verdun tot in de Vogezen.

 

Reizen langs de stille oorlogsgetuigen

Pays de Flandre is dichtbij en je kunt er dus makkelijk naartoe voor een korte break, zelfs voor een daguitstap. Een excursie in het teken van de Eerste Wereldoorlog is uiteraard een kennismaking met de stille getuigen van dat oorlogsgeweld, de vele kerkhoven waar soldaten zijn begraven uit alle hoeken van de wereld, de monumenten die herinneren aan de meest bewogen oorlogsdagen van La Grande Guerre, de resten van slagvelden waar het verschrikkelijke conflict werd uitgevochten. Al deze plaatsen kun je bezoeken langs herdenkingsroutes die je onder meer naar Wormhout, Steenwerck, Vieux-Berquin en Cassel leiden.

 

“La Flandre se souvient – Vlaanderen herinnert zich”

Het is in deze en nog veel andere gemeenten van Pays de Flandre dat de herdenking van de Eerste Wereldoorlog zich afspeelt. Het programma ‘Guerre 14-18 La Flandre se souvient” is veelzijdig en zo omvangrijk dat je wel een paar keer naar Frans Vlaanderen kunt reizen. Hier volgt een greep uit het aanbod:

  • In Merville is er van 8 tot 11 november een honderdste verjaardag herdenking met een tentoonstelling en filmprojecties over het lokale oorlogsgebeuren. De tentoonstelling loopt door tot 29 november en op 21 november is er een lezing over “Schrijvers in de oorlog”.
  • Tentoonstellingen: ‘La Guerre en Flandre’, tot 8 november in Wormhout. ‘Mont Cassel dans la Grande Guerre’, tot 14 november ‘Cicatrices de guerre’, tot 13 december in Cappellebrouck.
  • ‘ le pouvoir de l’image durant la guerre’ tot 1 februari 2015 in Cassel. ‘
  • ‘1914-1918, Bailleul à l’arrière du front’, tot 30 september 2015 in Bailleul.
  • ‘Le Bestiaire de la Grande Guerre”, tot 30 november in Steenwerck.
  • 29 en 30 november : “La région des musées”. Zes musea bieden u animaties, conferenties en tentoonstellingen over de eerste oorlog

Tijdens de komende weken en maanden is Pays de Flandre meer dan ooit een reisbestemming voor wie de Eerste Wereldoorlog wil herdenken. Dat kan aan de hand van talloze evenementen die het oorlogsgebeuren op een fantastische manier evoceren. Daarenboven is een excursie naar Pays de Flandre, in het teken van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, een unieke gelegenheid om deze prachtige en dichtbije regio beter te leren kennen.

Info: www.paysdeflandre.fr of http://www.frans-vlaanderen.be

 

****

 

KERSTSFEER IN PAYS DE FLANDRE

 

Pays de Flandre, net over de ‘schreve’, de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk, is ideaal voor een korte break, zelfs voor een daguitstap. In aanloop naar de Kerstdagen kunnen we ook in die dichtbije regio de eindejaarsfeer opsnuiven.

Er zijn Kerstevenementen bij de vleet, onder meer in Cassel, Watten, Steenwerck, Outtersteene, Belle, Méteren, Saint Jans Cappel, Boeschèpe en Vieux Berquin.

 

Voor de beste Kerstmarkten, waar je leuke, ongewone, verrassende cadeautjes kunt kopen voor onder de Kerstboom, reis ja naar Esquelbeck (15 en 16 november), Boeschèpe (16 november), Vieux Berquin (22 en 23 november), Borre (23 november), ), Cassel (28 en 29 november), Saint Jans Cappel (30 november), Bailleul (6, 7, 13 en 14 december), Watten (6 en 7 december), Méteren (7 december), Hazebrouck (12 tot 24 december), Merville (12, 13 en 14 december), Bergues (13 en 14 december), Steenwerck (13 en 14 december), Neuf-Berquin (13 en 14 december) en Wormhout (17 tot 21 december). Daarnaast worden nog tal van Kerstmarkten in binnenruimten gepland.

 

Info: www.paysdeflandre.fr of www.frans-vlaanderen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 november 2014 door in Frankrijk, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: