Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

5 tips voor een actieve vakantie in Servië

Nieuwe toeristische bestemming presenteert zich als ideaal fiets-, wandel- en watersportland

Wie aan Servië denkt, kan zich wellicht weinig toeristische trekpleisters voor de geest halen. Nochtans heeft Lonely Planet het land opgenomen in haar top 10 van bestemmingen voor 2015. En dat is niet toevallig. Het land heeft de laatste 20 jaar een stevige metamorfose ondergaan en is met al haar bergen, groene vlakten en woeste rivieren een waar paradijs voor actieve reizigers. Wij geven u alvast 5 redenen waarom Servië volgend jaar op uw ‘bucketlist’ zal komen.

 

  1. Fietsen langs de Donau

De Donau, Europa’s langste rivier, doorkruist het Servische binnenland over een afstand van maar liefst 460 kilometer. Vanuit Apatin in het noordwesten kan je de Euro Velo 6 fietsroute volgen tot in Kladovo in het oosten. Onderweg passeer je ondermeer langs de grootste steden van het land, Novi Sad en Belgrado, het Nationaal Park Fruska Gora en de wijngaarden van de Morava. De weg is grotendeels geasfalteerd en kent weinig niveauverschillen. Ideaal dus voor de fietstoerist die een fysieke vakantie graag koppelt aan een aantal toeristische uitstappen.

 

  1. Mountainbikefun in het Tara-gebergte 

Mag het allemaal wat avontuurlijker, dan is het Nationaal Park Tara in het westen van Servië de place to be. De bergen vormen er een natuurlijke grens met buurland Bosnië. Je vindt er maar liefst 400 km aan bewegwijzerde trails terug, de meeste om en bij de 30 km. Ook in Kopaonik, in de wintermaanden een populair skioord, kan je naar hartenlust mountainbiken. Met de kabellift neem je je fiets mee tot bovenop de berg. Van daaruit geniet van je van adembenemende panorama’s terwijl je al slalommend je weg tussen bossen, velden en open weiden baant.

 

servië

 

  1. Raften en kayaken op bergrivieren

Servië mag dan misschien niet aan zee liggen, maar dat wil allerminst zeggen dat je er niet aan watersport kan doen. Integendeel, de vele meren en rivieren – de Donau op kop – zijn ideaal om te zeilen, roeien en kayaken. Het Savameer, 4 km ten zuiden van Belgrado, is al meermaals het decor geweest voor Europese en Wereldkampioenschappen kanoën en roeien. De Bela Crkva meren, zo’n 96 kilometer ten oosten van Belgrado, zijn dan weer ideaal om te zeilen en te zwemmen.

De waaghalzen op het water, tenslotte, komen aan hun trekken op de Lim, een wildwaterrivier in het Tara-gebergte en de rivier Ibar die over een afstand van 25 kilometer langs woeste stromen en watervallen loopt.

 

  1. Op het kruispunt van Europa’s grootste wandelroutes

Met haar vele groene ruimten presenteert Servië zich als een uitgesproken wandelland. Maar wat maakt wandelen in Servië zo speciaal? Het land ligt op het kruispunt van twee van de grootste langeafstandswandelroutes in Europa: de E4, die vertrekt in Gibraltar en eindigt in Griekenland, loopt 1.280 km over Servisch grondgebied van noord naar zuid. Daarnaast loopt de E7, die vertrekt op de Canarische Eilanden en eindigt in Bulgarije, 1.700 km van west naar oost doorheen Servië. Deze routes alleen zorgen al voor 3.000 km aan bewegwijzerde wandelwegen. Los daarvan kan je in zowat elke regio van Servië aanvullende wandelroutes vinden, waarvan de meeste variëren tussen de 2 en 15 km. Eén van de mooiste is ongetwijfeld die van Stara Planina in het oosten, waar je vanop de spectaculaire Midzor piek (2.169 m) Bulgarije, Macedonië en Kosovo ziet liggen.

 

  1. Skydiven voor beginners

Toegegeven, avontuurlijke sporten als skydiven en paragliden zijn niet aan iedereen besteed. Maar daar hebben ze in Servië wat op gevonden. De meeste skydive-clubs bieden namelijk de mogelijkheid aan om in tandem te skydiven, samen met een professionele instructeur. Voorwaarde is dat je 13 jaar oud bent en minder dan 110 kg weegt. In de bergregio’s is paragliden dan weer enorm populair. Ook deze kan je in tandem onder het toeziend oog van een ervaren paraglider uitvoeren. Meer info: www.vss.rs

 

Lonely Planet zet Servië in haar top-10

Dat de pracht van Servië ook Lonely Planet niet ontgaan is blijkt uit het feit dat de populaire reisgidsenuitgever Servië op nummer 7 zet in haar ‘Best of Travel 2015’-lijst. Lonely Planet roemt Servië ondermeer voor haar vele sportieve mogelijkheden, Belgrado als hippe citytripbestemming en het rijke uitgaansleven. Met EXIT-festival, dit jaar nog uitgeroepen tot ‘Beste Europese muziekfestival’ heeft Servië alvast een troef in handen om een jong en avontuurlijk publiek aan te trekken. Meer info: http://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/countries/07-serbia?detail=1

 

Dagelijks van Brussel naar Belgrado met Air Serbia

Naar Servië reis je het makkelijkst met het vliegtuig. Air Serbia heeft dagelijkse vluchtconnecties tussen Brussel en Belgrado. Van daaruit kan je de rest van het land makkelijk bereizen via het openbaar vervoer. Het bus- en spoornetwerk is er goed uitgebouwd. Ook met de auto kan je Servië doorkruisen. De drie voornaamste wegen zijn de E75 die van noord naar zuid loopt, de E70 van west naar oost (ondermeer via Novi Sad en Belgrado) en de E80 die van het oosten naar het zuidwesten tot aan de grens met Montenegro loopt. Belgrado is 1.680 km verwijderd van Brussel.

 

Meer info: www.airserbia.com en www.serbia.travel

Advertenties

Eén reactie op “5 tips voor een actieve vakantie in Servië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 december 2014 door in Servië, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: