dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

VAKANTIESALON VLAANDEREN : CULINAIRE REIZEN ZIJN IN

VAKANTIESALON VLAANDEREN : CULINAIRE REIZEN ZIJN IN

Het Vakantiesalon Vlaanderen schenkt dit jaar voor het eerst bijzondere aandacht aan culinaire reisformules die in ons land steeds meer gevraagd worden. Aanstaande donderdag opent in Antwerp Expo de grootste én gezelligste vakantiebeurs van Vlaanderen. Verschillende bestemmingen en themazones lokken de bezoeker met tal van formules en promoties.

 orcières 1850 foto's christel bedert (8)

(foto: ezelsoren in Orcières 1850)

 

Belgen zijn lekkerbekken

Het aantal kookprogramma’s op televisie en de toevloed van nieuwe kookboeken is niet bij te houden. Ook de reissector werpt zich op de culinaire trend die vooral in België succes kent. “Belgen zijn lekkerbekken en bereid om te betalen voor kwaliteit “zegt Christelle Fiore, projectverantwoordelijke bij Conceptum die het Vakantiesalon Vlaanderen organiseert. “Ook tijdens een vakantie gaan heel wat landgenoten op zoek naar de lekkerste restaurantjes of willen nieuwe en gezonde gerechten ontdekken”.  De reissector biedt hiervoor nu kant en klare formules in binnen- en buitenland. Het aanbod varieert van aanschuiven aan de lekkerste tafels tot kookworkshops op de meest ongewone plekken.

 

Spanje: meer dan tapas en cava

Het is geen toeval dat je de laatste jaren in Spanje moet zijn om de beste restaurants ter wereld te vinden. Alle Spaanse regio’s houden hun gastronomische tradities in eer maar hebben de gerechten aangepast aan de hedendaagse consument: er wordt lichter gekookt, met plaatselijke topingrediënten waarmee creatief omgesprongen wordt.  Zoals in andere mediterrane landen is het een feest om naar de markt te gaan of deel te nemen aan een gastronomisch festival. Spaanse wijnen behoren ondertussen ook tot de wereldtop. De Spaanse dienst voor Toerisme informeert tijdens het Vakantiesalon Vlaanderen over gastronomische toppers en gastronomische routes die het land doorkruisen( Hal 4/Stand 4404). http://www.spain.info/nl_BE/que-quieres/gastronomia/). Charming Andalucia biedt een culinaire rondreis door Andalusië aan (Hal 1/Stand 1201, www.charmingandalucia.be ) . Maison Aguerria biedt arrangementen aan met de nadruk op de Baskische keukengeheimen, zowel in Spanje als in Frankrijk (Hal 1/Stand 1202, www.maisonaguerria.com).

 

Italiaanse toppers: van noord naar zuid

Ook Italië biedt een grote regionale verscheidenheid in culinaire tradities en gerechten. De Slow Food  beweging waarbij seizoensgebonden en regionale producten in ere hersteld werden, vond haar oorsprong in Piemonte.  Ontdek deze regio tijdens een verblijf in B&B Opera Buffa (Hal 1, Stand 1205, www.opera-buffa.com) . Het genietersrestaurant van Hotel Hubertus verrast gasten wekelijks met een regionaal menu uit de landelijke keuken van Zuid-Tirol. (Hal2, Stand 2208, www.hubertus.it). De beste olijfolie komt uit Italië maar uit welke regio?  Verschillende Italiaanse exposanten laten je proeven van ambachtelijke olijfolie uit Ligurië, Toscane, Umbrië of de Marche. Mezzogiorno Vakanties brengt je naar de zuidelijke Italiaanse regio’s. Tijdens gastronomische reizen in Calabrië, Puglia en Sicilië ontdek je in kleine restaurants de traditionele gerechten. De reisorganisatie combineert gastronomische verblijven met culturele bezoeken en rondleidingen in de zonnigste Italiaanse regio’s (Hal 3/Stand 3307, www.mezzogiornovakanties.nl ). Onder de naam Umami Experience biedt Joker kookreizen naar  Napels en de Eolische Eilanden aan (Hal 4/Stand 4205, www.joker.be)

 

Culinaire verre reizen: Zelfs in Nepal beleef je culinaire avonturen

Peru werd onlangs uitgeroepen tot de beste wereldwijde bestemming voor culinaire reizen. Niet alleen de culturele en culinaire verscheidenheid van het land hebben daarvoor gezorgd.  In verschillende steden openden nieuwe hippe restaurants waar traditionele gerechten herontdekt worden. Zowel tijdens een avontuurlijke reis als een luxueuze rondreis van reisorganisaties zoals Joker, Koning Aap of Djoser beleef je de Peruviaanse keuken. Tal van tour operators bieden in hal 4 bestemmingen in Azië aan waarbij je proeft van Thaise, Indonesische of Japanse specialiteiten.  Culinaire rondreizen door Nepal  vind je bij Reis met Mij (Hal 4/Stand 4211, www.reismetmij.be)  en Ganesh Trekking (Hal 4/Stand 4407, www.treknepal.be) Op het Vakantiesalon Vlaanderen verrassen Coyo Tours (Hal 4/Stand 4212, www.coyotours.com ) en Mundo Mexio (Hal 4/Stand 4415, www.mundomexicotours.com) de bezoekers met de veelzijdigheid van de Mexicaanse keuken.  Ga onder meer naar de stand van Enjoy Paradise om alles over culinaire cruises te ontdekken. (Hal 2/Stand 2408, www.enjoyparadise.com).

 

Smullen van de table d’hôtes in een B&B

De table d’hôtes, of gemeenschappelijke gastentafel, is vaak het hoogtepunt van een verblijf in een buitenlandse bed & breakfast. Terecht want gasten ontdekken weer om gezellig én lekker te tafelen. In vele B&B’s is zo een table d’hôtes een echt feest en wordt gastronomie op topniveau aangeboden. Casa d’Oro in Umbrië (Italië) is wegens het culinaire vakmanschap verkozen tot beste B&B van Zuid-Europa . De trofee wordt op vrijdag 23 januari om 17u00 uitgereikt op het Antwerpse Vakantiesalon. (Hal 1/Stand 1202, www.casadoro-umbria.it) . Maar er zijn meer B&B’s  met een echte chef in de keuken: ga in Frankrijk naar Villa Verde of het Domaine de l’Isle Basse, in Spanje naar B&B Pura Vida, in Portugal naar Quinta da Palmeira of in Marokko naar Dar Sbihi. De meeste B&B’s vind je in de B&B EXPO-zone van het Antwerpse Vakantiesalon (Hal 1).

 

Ook dichtbij: Al fietsend smullen of Nederlandse wijnen degusteren

Op de stand van de Provincie Antwerpen ontdek je alles over culinaire arrangementen die  aangeboden worden door jonge chefs  en wordt het nieuwe Fortunbier voorgesteld. (Hal 1/Stand 1403, www.toerismeprovincieantwerpen.be ). Naar Wallonië ga je dit jaar niet alleen om feest te vieren in Bergen of de Slag bij Waterloo te herdenken. De Waalse provincies presenteren in hal 1 de bieren van ambachtelijke brouwerijen, Escavêche uit Chimay, Couque de Dinant, Tarte al Djote uit Nivelles en natuurlijk de echte Ardense ham. Happen en Trappen is een reisorganisatie die originele culinaire fietstochten in Nederland en Vlaanderen voorstelt: je maakt haltes in uitverkozen restaurants en verliest al fietsen weer de calorieën (Hal 3/Stand 3503, www.happenentrappen.nl) . Europapark in Duitsland is het enige pretpark met een tweesterrenrestaurant (Hal 2/Stand 2209, www.europapark.de ) . Als fietser word je in de Nederlandse Achterhoek in de watten gelegd maar dat geldt ook voor gastronomen: nieuwe hippe restaurants, gezellige eetcafés en ouwerwetse afspanningen bieden topgerechten op basis van plaatselijke ingrediënten aan. Daarbij drink je zelfs een wijntje uit een van de 20 Achterhoekse wijngaarden (Hal 4/Stand 4908, www.achterhoek.nl)

 

Het Vakantiesalon Vlaanderen wordt van 22 tot en met 26 januari 2015 georganiseerd in Antwerp Expo. Bezoekers ontvangen bij de ingang een folder met een culinaire route door het salon. Tijdens het Vakantiesalon Vlaanderen worden alle dagen gratis presentaties en workshops georganiseerd voor beursbezoekers. Alle informatie over het programma en over het Antwerpse Vakantiesalon op www.vakantiesalon-vlaanderen.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19 januari 2015 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: