Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

Van Riesling tot Rhône, alles over wijn

AmaWaterways themariviercruises: Van Riesling tot Rhône, alles leren over wijn

De Rhône, de Rijn, de Douro of de Donau: mythische rivieren vormen het decor voor de AmaWaterways-cruises. Hun kleine schepen varen op een boogscheut van de oevers en brengen de natuur en omgeving binnen handbereik. Heel dikwijls bestaan die uit uitgestrekte wijngaarden en wijndomeinen met statige kastelen. AmaWaterways voegt aan deze unieke belevenis nog een dimensie toe en pakt uit met themagerichte wijncruises. Onnodig te zeggen dat deze heel populair zijn …

Sprankelende bubbels, een koel glas rosé, een smaakvolle witte wijn of een karaktervolle rode, aan het proeven van lekkere wijnen ontbreekt het tijdens een AmaWaterways-cruise nooit, vooral omdat deze tijdens elke maaltijd zijn inbegrepen en naar believen worden geschonken. De wijncruises dragen nog extra bij tot deze beleving.

Varen langs legendarische wijnstreken

De wijncruises bestaan uit meerdere concepten en zijn – afhankelijk van het vaargebied en de periode – telkens anders. Populair is de wijncruise op de Rhône doorheen het hart van de Provence, vanouds een legendarische wijnstreek met fameuze wijnen zoals de Côtes du Rhône. Excursies nemen de passagiers mee om te wandelen langs wijndomeinen en af te dalen tot in wijnkelders waar het goddelijke vocht in eiken vaten rijpt. De opvarenden leren er – terwijl ze proeven- alles over de wijngaarden en de druivenpluk. Ook de geschiedenis van eeuwenoude wijnen en – kastelen komt aan bod.

Champagne en wijn proeven op de Seine

Voor wie er van droomt om vanuit hartje Parijs te vertrekken voor een cruise op de Seine tot in het hartje van Normandië: ook op dit traject zijn er wijncruises voorzien. Dan worden er specialisten uitgenodigd die de hele cruise lang meereizen. De experts brengen aan boord presentaties die je alle geheimen van het wijn maken verduidelijken. De presentaties worden op een boeiende, interactieve manier gebracht met beeldmateriaal en – uiteraard – met meerdere degustaties. Je leert er alles over hoe te proeven en wijn te herkennen, over de verschillende wijnsoorten, over wijngaarden op alle continenten en je krijgt eindelijk een antwoord op de vraag of rosé nu van witte of van rode wijn wordt gemaakt. Aan wal wordt deze lijn doorgetrokken met excursies en degustaties in de Calvadosstreek en langs de Ciderroute. Het kersje op de taart zou de presentatie over champagne kunnen zijn. Daarbij worden meerdere champagnes voorgesteld èn geproefd en leer je het verschil tussen een brut, sec of rosé. Een wijncruise krijgt evenwel meer dan één kers op de taart. Zo is er ook het galadiner waarbij er bij elke gang volgens het principe van food and wine pairing een aparte klassewijn wordt geschonken. En dit galadiner bestaat uit maar liefst vijf gangen – met dus evenveel passende wijnen ….

Wijncruises op meerdere rivieren

De wijncruises kennen meerdere data met telkens andere vertrekplaatsen, rivieren en schepen. De eerste wijncruises starten in 2015 in maart. Ze staan niet enkel garant voor een boeiende cruise langs een prachtige streek, ze zorgen ook – zoals dat steeds het geval is – voor een spectaculaire start. Zo vertrek je voor de Seinewijncruise in hartje Parijs, met de Eifeltoren in zicht. De stad Lissabon is het decor voor wie in maart op de Douro gaat varen en onderweg het domein Quinta da Avessada bezoekt en het Quinto do Seixo-wijndomein met zijn interactieve wijnmuseum. De Donauwijncruise kent twee vertrekplaatsen en ze zijn allebei al even indrukwekkend: het bijzondere Budapest of het prachtige Praag. Wie voor deze wijncruise opteert, vaart langs Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en de Wachau wijnvallei tot in Hongarije. Ook voor de wijncruise op de Rijn is er keuze: die start naargelang in Amsterdam of in het Zwitserse Zurich en doet onderweg het wijnstadje Rüdesheim aan, bekend van zijn wijnfeesten, en Riquewihr, bekend voor zijn Rieslingwijnen.

Algemeen AmaWaterways

De vloot van AmaWaterways breidt in 2015 uit en bestaat dan uit achttien schepen: AmaVista (2015), AmaSerena (2015), AmaReina (2014), AmaSonata (2014), AmaPrima (2013), AmaCerto (2012), AmaVerde (2011), AmaBella (2010), AmaLyra (2009), AmaDolce (2009), AmaCello (2008), AmaDante (2008), AmaLegro (2007), AmaDagio (2006). De nieuwste schepen van AmaWaterways zijn uitgerust met salons met dubbel balkon, verschillende restaurants, informatie- en internet ruimte, een verwarmd zwembad of whirlpool en talloze unieke design elementen. De AmaVoyages afdeling van de maatschappij heeft een vloot van vier schepen: AmaVida (2013) op de Douro in Portugal, AmaPura in Myanmar, AmaLotus en AmaDara op de Mekong in Vietnam en Cambodja en de Zambezi Queen op de Chobe in Botswana.

Info: www.amawaterways.co.uk

2 reacties op “Van Riesling tot Rhône, alles over wijn

  1. Pingback: Vakantie, vakantie, vakantiesalon…. | christel 'de kriebel' bedert

  2. Marieka
    27 februari 2015

    Klinkt alsof het schitterende cruises zijn, als echte wijnfan moet ik zoiets eigenlijk een keer gaan doen. Bedankt dat je me erop wijst, had hiervoor geen idee ervan van het bestaan van deze cruises!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 februari 2015 door in Cruises, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: