dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Zeebrugse première op Belgian Boat Show

We reizen de hele wereld rond op zoek naar primeurs, unieke belevingen en bijzondere mensen. En vergeten daarbij al te vaak dat de mooiste verhalen onder ons neus liggen of naast de deur wonen.

Een tijdje terug kreeg ik de uitnodiging om de persconferentie over de komende Belgian Boat Show mee te volgen. Het dagprogramma omvatte een bezoek aan scheepswerf Vandamme in Zeebrugge en een lunch in de Pure C in Cadzand…I know…’t leven van de onderbetaalde journalist mag dan wel lastig zijn, het is bij momenten zeker ook lekker. Ik naar Zeebrugge dus, en naar Cadzand. Mijn info over de BBS kon je ondertussen vorige zondag al lezen in De Zondag. Er komt ook nog iets in Tam-Tam. De full story lees je hier:

 

Zeebrugse première op Belgian Boat Show

“Jan Vandamme staat elk jaar op Belgian Boat Show op zijn eigenste gezapige manier met een stand die right in your face is omdat hij bulkt van de authenticiteit,” zo worden wij door Pit De Jonge bij Jan Vandamme in Zeebrugge geïntroduceerd. “En als je zijn werf bezoekt, dan zie je dat hij de voorbije jaren de authenticiteit ervan alleen nog maar heeft vergroot. Er hangt een nautisch karakter die je zelden nog ergens kan vinden.” De Zeebrugse scheepsbouwer/restaurateur zorgt op de komende Belgian Boat Show in Gent voor een primeur. In samenwerking met Frans Maes heeft hij een nieuws soort boot ontworpen en gebouwd, de Booty. “De werf heeft doorheen de geschiedenis vele eenmalige projecten gerealiseerd,” vertelt ons Jan Vandamme terwijl hij ons op zijn werf rondleidt. “Nu brengen we iets wat we in serie kunnen bouwen, een cruise zeiljacht waarvan de mogelijkheden hoger liggen dan huidige toerschepen. Uniek aan de Booty is het feit dat het een schip met vaste kiel is dat je achter een gewone gezinswagen kan transporteren.” Om dit mogelijk te maken moest de Booty zo licht mogelijk zijn. Frans Maes tekende daartoe een fantastisch lijnenplan uit. Er kwam een uitgewerkt toerinterieur bij, in board diesel en om het streefgewicht te halen een uitvoering van romp tot mast volledig in carbon. Qua vormgeving koos Jan Vandamme voor een spitsgatter. Een lekker kontje dus.

grf_jan vandamme

De rest van het verhaal citeer ik uit het persbericht:

“Anders dan de trend die de massaproductie van zeiljachten volgt, wou Vandamme net niet de Box Rule invloed volgen. De huidige seriejachtbouw volgt de volgens deze regel berekende vormgeving van de snelle, brede sportboten. Die zijn gericht op optimale snelheden voornamelijk met dragende wind. Maar wie toerzeilt, weet dat hij meer dan de helft van de tijd aan de wind kruist. Dan zijn die schepen met die brede heupen achteraan minder efficiënt. Onze spitsgatter of een boot met een zogenaamde kanohek of ‘kippenkont’ loopt ook heel snel aan de wind, rijdt fluks de golven op en af en laat zich met één vinger besturen.

Precies omwille van dit leuke kontje heet het model: ‘Booty’. De vormgeving stamt uit de traditie van de Scandinavische ontwerpen die op hun beurt teruggrijpen een behoorlijke rompsnelheid. Het interieur is qua comfort en inrichting geschikt voor vier personen. Het onderwaterschip (romp, roer en kiel) is ultra modern vormgegeven, om de wrijvingsweerstand in het water te reduceren. Onder de bolle opbouw schuilt voldoende stahoogte en ruimte om comfortabel te koken, rusten, slapen en het gezellig te houden, ook voor meerdere dagen. De 7pk Allpa diesel is de kleinste die momenteel verkrijgbaar is. Hij levert voldoende power om deze boot van 1050 kilogram vlot vooruit te stuwen in de haven en bij windstilte. En anders zeilt de Booty zichzelf met de 24.6 m² standaard zeiloppervlak.

In één oogopslag kan een goede zeilliefhebber de zuiverheid van de bootlijnen omzetten in voorspellingen over vaargedrag. En daarmee ook vaarplezier. Bovendien is deze fraai ogende boot heel makkelijk trailerbaar en huist er onderdeks prima verblijfscomfort. Plots wordt dit unieke ontwerp een verleiding voor zeilers en zeker voor een jong stel dat volgend weekend al de Deense of Bretoense wateren wil gaan doorkruisen. Trailer aanpikken aan de auto, rijden, te water laten met een havenkraantje, optuigen en daar gaan ze.

Jan Vandamme bouwt en restaureert al jarenlang klassieke plezierjachten en kleinere authentieke werkboten. Hij heeft samen met zijn vrouw Hélène naam en faam gemaakt met een lange reeks aan restauraties en nieuwe, opvallende schepen. Daarbij was de ‘Elan’, het Draakjacht van wijlen Koning Boudewijn zeker een van de meest uitzonderlijke. Maar zijn werk aan de zeilende kustvisser, de Jacqueline Denise, de bouw van de Oostendse Boot, een ‘schover’, en zelfs het futuristische motorjacht voor schrijver Pieter Aspe, de ‘Op Drift’ waren voltreffers. Zelfs voor de restauratie van dat andere iconische sportboottype, een Riva Ariston, kreeg hij van deze gerenommeerde Italiaanse werf een prijs voor de afgeleverde kwaliteit. Daarnaast leverde hij nieuwe werkboten voor diverse nautische autoriteiten.

 

De Booty van Jan Vandamme kan je in primeur bewonderen op Belgian Boat Show 2015.

Ontwerp Frans Maas / interieur Hans Kan / bouw: Scheepswerf Vandamme – Zeebrugge

LOA.: 7,20 m Lwl.: 6,80 m Breedte: 2,46 m Diepg.: 1,35 m Gewicht: 1050 kg Ballast: 550 kg

Zeilopp.: GZ: 14.6 m² / Fok: 10 m² / Genua: 17 m²

 

Scheepswerven Jan Vandamme

Werfkaai 45, 8380 Zeebrugge (Brugge). Tel: +32 (0)50 37 58 50. E-mail: info@scheepsbouw-vandamme.be

http://www.scheepswerven-janvandamme.com en http://www.booty-yachts.be

 

Advertenties

Eén reactie op “Zeebrugse première op Belgian Boat Show

  1. De Kriebel
    10 februari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 februari 2015 door in Travelweetjes, Zot van Zeebrugge.
%d bloggers liken dit: