dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Vier mee 200 jaar Damse Vaart

200 JAAR DAMSE VAART

De Damse Vaart bestaat 200 jaar en dat wordt gevierd met een uitgebreid evenementenprogramma van juni tot september. De Damse Vaart was een initiatief van Napoleon Bonaparte. 2015 is het herdenkingsjaar rond de figuur Napoleon door 200 jaar Slag bij Waterloo. Dit is een mooie aanleiding om de troeven en het verhaal van het beroemde kanaal in de kijker te stellen.

Het iconische landschap van de Damse Vaart, met één van de meest majestueuze bomenrijen van het land, biedt zonder twijfel het meest schilderachtige panorama van het Brugse Ommeland. Brugge, Damme, Sluis en de omliggende Zwinstreek zorgen voor extra troeven om de regio te ontdekken.

‘200 jaar Damse Vaart’ is een initiatief van het Brugse Ommeland (Westtoer), de provincie West-Vlaanderen en de steden Brugge, Damme en Sluis. Met een grote waaier aan activiteiten worden de blikken op de Vaart gericht. “De Damse Vaart behoort tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van het Brugse Ommeland, met voorop het authentieke landschap en het aanbod om te fietsen of te wandelen. Een groot gamma aan activiteiten in het kader van 200 jaar Damse Vaart laten je kennis maken met de omgeving, de troeven en boeiende verhalen.”, aldus gedeputeerde Franky De Block.

De erfenis van Napoleon
De plannen voor de Damse Vaart werden gemaakt onder het bewind van Napoleon. Hij zocht een verbinding tussen Brugge, Sluis en Breskens zowel om economische als militaire redenen. Nadat Napoleon definitief verslagen is, werden de plannen opnieuw opgepikt. Van het idee om de Vaart ook naar Breskens door te trekken werd afgezien. Pas in 1857 is het laatste stukje tot in Sluis aangelegd, de Damse Vaart zoals we die vandaag kennen.

Tentoonstelling en verhalen
De rol van Napoleon en de cruciale gebeurtenissen bij de aanleg van het kanaal, komen aan bod in de tentoonstelling ‘200 jaar Damse Vaart’. Voor het eerst werd de geschiedenis van de Vaart volledig uitgespit. Het resultaat van deze interessante zoektocht zal te zien zijn van 1 augustus tot 13 september in het stadhuis van Damme. Het verleden van het kanaal kan je ook op het terrein ontdekken. Op 6 locaties langs de Damse Vaart en op de boot Lamme Goedzak zijn historische verhalen op doek te lezen.

Blikvangers in het programma
Niet enkel de geschiedenis wordt belicht. Voor ‘200 jaar Damse Vaart’ staan ook culinaire, sportieve en culturele initiatieven op het programma. Alle evenementen langs de Damse Vaart van juni tot september zijn terug te vinden in de Feestkalender op de website. Hieronder een aantal blikvangers op een rijtje:

• het culinaire weekend met eetfestijn BONAPPETIT! en het openluchtrestaurant van Vrienden van de Smaak (12-13 juni);
• te paard langs de Damse Vaart (20-21 juni) met huifkartochten en opening Fortenruiter- en menroute;
• mee schilderen aan een openluchtschilderij van 12m lang (14 juni, 20 juni en 4 juli);
• een Stand up Paddle (sup) happening op de Damse Vaart met suptocht en workshops (12 juli);
• de tentoonstelling ‘200 jaar Damse Vaart’ (1 augustus tot 13 september);
• theaterfietstochten ‘Diederick Vannoecke en de sleutel van de Damse Vaart’ (12 tochten tussen juni en september);
• een gezinszoektocht per fiets ‘Kraak de code van de Damse Vaart’ (juni tot september).

De Damse Vaart en omgeving is dan ook een ideale bestemming voor een korte vakantie. Op de website vind je dan ook verschillende leuke logeer-, tafel- en doe-tips. Ook activiteiten voor groepen zijn hier terug te vinden.

Bekijk alle evenementen, verhalen en tips via
http://www.200jaardamsevaart.behttp://www.200jaardamsevaart.nl

dekriebelopreis 200 jaar damse vaart

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 april 2015 door in België, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: