dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Rozen oogsten in OMAN

Een bezoek aan het sultanaat van Oman is altijd een beleving, maar tijdens het zomerse oogstseizoen is het toch iets heel apart. Van juni tot oktober worden er tal van vruchten zoals granaatappels, dadels, walnoten maar ook rozen op traditionele wijze geoogst! De moeite waard om dit te zien én te proeven.

Rozen hebben een veelzijdige functie
Zij die denken dat er in Oman alleen maar woestijn is moeten eens de streek rond Nizwa doorkruisen. Het is een overweldigende mengeling van bergen, vruchtbare oases en authentieke dorpjes. Deze dorpjes maken nog steeds gebruik van de falaj, een 4.500 jaar oud irrigatie systeem dat water van de bergen naar de dorpen leidt.
Langs deze irrigatiekanalen vind je diverse plantensoorten zoals dadelpalmen maar ook rozenstruiken bloeien open dankzij het bronwater. Op de terrassen rond het dorpje Al Aqar is de rozenpracht tijdens de bloeiperiode overweldigend.
Rozen worden uiteraard gekweekt omdat ze decoratief zijn maar in Oman worden de bloemen ook verwerkt tot rozenwater en in parfums. In huis wordt een schaaltje met rozenwater geplaatst en dat zorgt voor een aangename geur. Ook in het voedsel wordt rozenwater verwerkt zoals in brood waardoor het een goed aroma krijgt. De Omani drinken graag sterke koffie waarbij Halwa wordt opgediend, een soort zoetigheid bereid met verschillende ingrediënten zoals chocolade, noten én rozenwater.

Driehonderdduizend ton dadels!
Oman is één van de grootste dadelproducenten van de wereld. De dadelpalm is het belangrijkste gewas van het sultanaat. Alleen reeds in de vruchtbare Batinah-vlakte staan er tien miljoen dadelpalmen. Het is fantastisch om tijdens de zomer de dadeloogst (Suh) mee te maken. De meeste dadelplantages liggen daarenboven in de mooiste streken van het land, aan weerszijden van de bergketen Al Hajar. Tussen de dadelplantages zie je machtige forten die getuigen van de bewogen geschiedenis van dit Arabische land. De streek is ook makkelijk bereisbaar. De wegen zijn goed, het is er veilig, je doorkruist prachtige lemen dorpen en de Omani zijn super gastvrij. Niet zelden word je uitgenodigd voor een koffie en dan staat er vast en zeker een schoteltje met dadels op tafel. De vruchten zijn heerlijk zoet en ze bevatten veel vitamine C. In gedroogde vorm zijn ze rijk aan kalium. Dadels worden ook verwerkt in andere voedingsproducten, bijvoorbeeld in siroop en snoep. Hoe dat gebeurt, kan je zelf gaan bekijken in de Nizwa souk.

dekriebelopreis oman

Reizen in de oogsttijd
Van juni tot september worden in Oman allerlei vruchten rijkelijk geoogst (peren, druiven, vijgen, noten, granaatappels…) en elke oogsttijd is interessant omdat je kennismaakt met het dagelijkse leven van de Omani. Er zijn kwaliteitsvolle logiesmogelijkheden, zoals Alila Abal Akhdar Resort (De Groene Berg), een gloednieuw vijf-sterren hotel dat midden in het spectaculaire landschap van het Al Hajar gebergte (www.alilahotels.com/jabalakhdar) ligt. In diezelfde bloemenrijke regio kan je overnachten in het schitterende Sahab Hotel, met prachtig zicht op de terrassen en uitvalsbasis van een mooie wandelroute (www.sahab-hotel.com).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 29 april 2015 door in Ver weg bestemmingen.
%d bloggers liken dit: