dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Tien ontdekkingen in de Vendée

Frankrijk is een top vakantiebestemming bij de Belgen. Misschien minder gekend is de Vendée, in het westen van ons buurland. Deze regio biedt tal van ontdekkingen voor zowel de actieve vakantieganger als rustige levensgenieter. Reis je in koppel, met vrienden of familie en houd je van zonnebaden of eerder van een gastronomische vakantie? Elk type reiziger zal zich thuis voelen. We sommen 10 goede redenen op om naar de Vendée te komen.

dekriebelopreis vendee

1. Tweehonderdvijftig km beschermde kust waarvan 140 km fijn zandstrand
De Vendée is ideaal voor een strandvakantie met de ganse familie. De kilometerslange kust is een beschermd gebied met een grote biodiversiteit. De zandstranden zijn goed om te zonnen, baden en talloze watersporten te beoefenen. Langs de kustlijn liggen uitgestrekte bossen met aantrekkelijke picknickplaatsen en prima wandelmogelijkheden.

2. Het Eiland Noirmoutier
Omwille van het buitengewone microklimaat wordt l’Île de Noirmoutier ook wel het Eiland van de Mimosas genoemd. Het is een paradijselijke badplaats. Een derde van het eiland wordt ingenomen door zoutmeren die glinsteren in de zon. Er zijn hoge zandduinen en in de bossen kan je genieten van de heerlijke geur van groene eiken. Er is bijvoorbeeld Bois de la Chaise, bekend om zijn schitterende villa’s uit de Belle Epoque. Dit is de geboorteplaats van het toerisme én van de yachting die nog altijd bijzonder populair is.

3. Het Eiland d’Yeu, parel van de Atlantische kust
De mooie landschappen van dit eiland zijn uitnodigend voor een verkenning met vrienden of familie. De ‘côte sauvage’ is geklasseerd als een waardevolle site, met scherpe rotspunten waarop het Vieux Château de l’Île d’Yeu prijkt. Dit is een aanrader voor wandelaars. Er is een wandelpad langs de kust en een netwerk van bewegwijzerde wandelroutes achter de kustlijn.

4. Saint Gilles Croix de Vie, hoofdstad van de sardines
In het hart van de Vendée kust ligt Saint Gilles Croix de Vie, met zijn scheepswerven en grote plezierhaven. Het is een charmant dorp waar je kan wandelen langs de visserskade en levendige centrum. Het is tevens de grootste Franse haven voor de sardinevangst langs de Atlantische kust.

5. Badplaats Les Sables d’Olonne
Het grote zandstrand maakt van Les Sables d’Olonne dé badplaats van de Vendée. Het is een stad die het ganse jaar actief blijft, dankzij de visvangst, de haven, de yachthaven en de beste watersportmogelijkheden. Ook het historisch patrimonium is interessant. Je vindt er mooi versierde huizen uit de 18de eeuw, villa’s en visserswoningen. Les Sables d’Olonne is ook beroemd door de mythische wedstrijd Vendée Globe. Deze zeilwedstrijd wordt om de 4 jaar gehouden, gebeurt individueel en non-stop. De volgende start van deze wereldzeilrace is 6 november 2016.

6. Le Marais Poitevin
Het moerasgebied van Poitevin is het tweede grootste van Frankrijk. De 100.000 hectare die onder meer doorkruist worden met kanalen zijn een uitzonderlijk rijk natuurgebied. Een deel is kustgebied, een ander deel is agrarisch en voor de bezoeker is vooral het deel dat tijdens de winter overstroomt interessant. Met traditionele boten ook wel “plates” genoemd kan men dit Venise Verte verkennen.

7. Puy du Fou
Met meer dan 2 miljoen bezoekers vorig jaar, heeft het historische themapark voor families reeds meerdere internationale prijzen gewonnen, o.a. de prestigieuze “Applause Award in 2014”, voor beste park ter wereld. De bezoekers worden teruggevoerd naar het verleden dankzij grandioze shows, van de oudheid tot de moderne tijd, waarbij ook de Middeleeuwen aan bod komt.

8. Activiteiten voor elk wat wils
Via een brede waaier van activiteiten kan men de Vendée ontdekken of herontdekken. Er is voor elk wat wils, voor de wandelaars, de fietsers (meer dan 1.100 km pistes), de watersporters en voor zij die interesse hebben in de culturele aspecten van de regio.

9. Gastronomie van zee en land
In de Vendée is er een enorm aanbod voor de lekkerbekken, producten van het land en uit de zee. Sommige culinaire specialiteiten hebben een grote faam zoals de Vendée ham, de witte bonen ook wel “Mogette” genoemd, de eend en het zoete brood brioche Vendéen. En uiteraard zijn er de fruits de mer, mosselen en oesters, dagelijks vers aangevoerd. De maaltijd wordt afgesloten met heerlijke zoetigheden zoals met brioches, gâches en beignets.

10. Logies voor iedereen en soms heel bijzonder
In elke hoek van de Vendée vind je makkelijk een passend logies. Er zijn ook heel bijzondere originele overnachtingsmogelijkheden zoals een oude school of een watermolen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 mei 2015 door in Frankrijk.
%d bloggers liken dit: