dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

TROPISCHE VERSIE VAN QUATORZE JUILLET OP TAHITI

dekriebelopreis tahiti

Quatorze juillet, de Franse nationale feestdag op 14 juli, is een begrip. Ook in Frans-Polynesië wordt dit gevierd, weliswaar in een eigen tropisch kleedje. De viering kan je uitbreiden met een bezoek aan het traditionele festival Heiva i Tahiti.

Franse toets in Polynesië
Het mag vanuit Parijs naar de voormalige Franse kolonie dan wel een dag reizen zijn, in Tahiti en haar eilanden tref je een aantal elementen waaruit blijkt dat Frankrijk helemaal niet ver weg is. Op dit tropische eiland met hagelwitte stranden zijn ook Franstalige plaatsen zoals een straat genaamd naar Maréchal Foch, een strand Plage Lafayette, een park Jacques Chirac en de kathedraal Notre Dame. Er wordt petanque gespeeld en ook quatorze juillet, de Franse nationale feestdag, wordt er gevierd.

Défilé in Papeete
Een militair défilé, de Franse driekleur alom aanwezig en ’s avonds vuurwerk als afsluiter: de viering van quatorze juillet in Papeete zou deze op de Champs Elysées in de Franse hoofdstad Parijs kunnen zijn. De viering van de Franse nationale feestdag valt samen met het traditionele festival Heiva i Tahiti (2-18 juli 2015).

Eeuwenoud festival
Het festival Heiva i Tahiti blikt terug op een lange geschiedenis. Het bestaat al sinds 1819 en vanaf 1881 werd het festival gecombineerd met de Franse nationale feestdag. Quatorze juillet werd toen voor het eerst op Tahiti en haar eilanden gevierd en met traditionele dansen van Tahiti en haar eilanden opgesmukt.

Festival als unieke ontmoetingsplek
Lang was het Heiva-festival de enige gelegenheid voor alle bewoners van de vele eilanden die in de Stille Oceaan liggen verspreid, om hun eiland te verlaten en anderen te ontmoeten. Het festival was een ontmoetingsfeest waar men een jaar lang naar uitkeek, maar tegelijk ook een wedstrijd tussen de verschillende eilanden om de mooiste dansen en gezangen te geven.

Een maand lang dansen
Nu hebben de eilandbewoners ruimschoots middelen om te reizen. De boodschap van het festival blijft wel. Het is een event waar dans en zang centraal staan. Dit jaar zullen veertig ensembles op het Heiva i Tahiti aantreden en zich in verschillende disciplines met elkaar meten. Voorafgaand is er ook een wedstrijd tussen verschillende dansscholen zodat het festival in totaal een maand lang duurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 mei 2015 door in Ver weg bestemmingen.
%d bloggers liken dit: