Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Star Clippers bouwt grootste zeilschip ter wereld

STAR CLIPPERS BOUWT GROOTSTE ‘SQUARE RIGGER’
ZEILSCHIP VAN DE WERELD

Star Clippers, specialist in wereldwijde zeilcruises, heeft de start aangekondigd van de bouw van een vierde schip dat aan zijn vloot zal worden toegevoegd. Het is het eerste nieuw gebouwde schip sinds de lancering van de Royal Clipper in 2000.

Het nieuwe schip, groots en ambitieus, moet nog een naam krijgen en de tewaterlating is voorzien in de tweede helft van 2017. Er zal ruimte zijn voor 300 passagiers, de tonnenmaat bedraagt 8770 ton en het wordt aangedreven door 6350 vierkante meter zeil!

Het is een vijfmaster, een vierkant getuigde boot, een bijna-replica van de fameuze France 11, besteld in 1911 en de grootste square rigger ooit gebouwd. Ter informatie, voor de bouw van het vlaggenschip Royal Clipper van rederij Star Clippers liet men zich inspireren door het Duitse zeilschip Preussen.

Mikael Krafft, oprichter en eigenaar van Star Clippers: “Wij hebben reeds de vijfmaster Royal Clipper gebouwd die sterk beïnvloed was door de Preussen. Deze keer hebben we de intentie een schip te bouwen waarvoor we de inspiratie halen bij France II. Dat is een ambitie die ik sinds lange tijd koester. De rig van het schip zal identiek zijn aan die van de France II en de afmetingen vergelijkbaar. Toch hebben wij nieuwe functies toegevoegd waardoor we het allermooiste zeilschip in de vaart creëren”.

Het nieuwe schip zal drie zwembaden tellen waarvan eentje het zonlicht via het atrium in het elegant ingerichte restaurant stuurt. Er komt ook een watersport platform op de achtersteven en er zullen diverse soorten cabines zijn, inclusief 34 suites met balkon en vier luxueuze eigenaars suites. Voeg daarbij een luchtig restaurant, een gezellige bibliotheek, een Tropical Bar voor de avondontspanning en animatie. Ook aan het ecologische aspect is gedacht, met hoog technologische motoren en het nieuwe schip zal net als de andere schepen van de vloot maximaal op windenergie varen.

De levering, op de bouwwerf Brodosplit Shipyard in Kroatië, is voorzien in de tweede helft van 2017 en het nieuwe schip zal de meest populaire reisroutes van Star Clippers varen, zijnde op de Middellandse Zee en in de Caraïben.

Fast facts:

Bouwwerf: Brodosplit shipyard, Split, Krotatië
Tonnage: 8,770 grt
Hull: Steel
Passengiers: 300 in 150 kajuiten
Bemanning: 140
Zeilen: area 6,350 m2
Rig: Five-mast barque
Faciliteiten: Drie zwembaden, massage en schoonheidsbehandelingen; watersport platform met uitrusting; bibliotheek; vergaderzaal; piano bar; Tropical Bar; buitendek bar; sports bar; open seating dining
Kajuiten: 150 kajuiten inclusief 34 suites met balkon en vier eigenaarshutten.

deKriebelOpReis star clippers

Star Clippers exploiteert drie van ’s werelds grootste zeilschepen. Passagiers ervaren aan boord de romantiek van het zeilen in een relaxte omgeving en met een hoog niveau van dienstverlening. De schepen hebben ruime teakhouten dekken, zwembaden, informele diners, een gezellige Tropical Bar aan dek en een comfortabele pianobar. De schepen zijn groot genoeg om 1e klas accommodatie te bieden en klein genoeg om intieme havens aan te doen die onbereikbaar zijn voor de grote cruiseschepen. De twee kleinere schepen, Star Flyer en Star Clipper, hebben per schip plaats voor 170 passagiers tegenover 70 bemanningsleden, de Royal Clipper heeft plek voor 227 mensen tegenover 106 bemanningsleden. Door het comfort, de activiteiten en de sfeer van een privé jacht, wordt Star Clippers gezien als een van de meest vooraanstaande specialisten in de cruisebranche.

Voor meer info en de concrete voorwaarden: http://www.starclippers.com of ga langs bij je reisagent.

BEKNOPTE GESCHIEDENIS STAR CLIPPERS
Star Clippers werd in 1989 opgericht door de Zweedse ondernemer en klassieke botenkenner, Mikael Krafft, en had vanaf het begin twee identieke viermastbarken in de vloot, Namelijk de 115,5 meter lange Star Flyer, die voor het eerst in 1991 in de vaart kwam en het tweelingzusje, de Star Clipper, die in het jaar 1992 werd gelanceerd.

Deze twee schepen waren de eerste zeilklippers die sinds 1910 zijn gebouwd en deden hierdoor de Gouden Eeuw van het zeilen opnieuw eervol herleven. In 2000 voegde Krafft een derde schip toe aan zijn vloot, de Royal Clipper, een 134 meter lange, vijfmaster, volledig vierkant getuigd met 42 zeilen, daarmee het grootste zeilschip ter wereld in zijn soort.

De drie schepen in de vloot van Star Clippers zijn moderne, high-tech replica’s van de klassieke zeilklippers die de oceanen domineerden in de 19de eeuw. Nu bieden ze aan passagiers comfortabele, van bemanning voorziene zeiltochten op traditionele klippers, gebouwd volgens de compromisloze veiligheidsnormen die vereist worden in de wereld van de jachten. Bovendien hebben ze de luxueuze inrichting en uitstralingvan een privé jacht.

Voor de allereerste keer kunnen passagiers de romantiek ervaren van zeilen aan boord van een echt ”Tall Ship”. Dat gebeurt in een ontspannen sfeer, met een kwalitatieve service door een professionele bemanning. De drie vaartuigen hebben grote buitendekken, gemaakt van teakhout, zwembaden, mogelijkheid tot informeel dineren, een levendige, gezellige Tropical Bar op het dek en een comfortabele Piano Bar. Kortom de schepen zijn voldoende ruim om eerste klas accommodatie en dinermogelijkheden aan te bieden. Ondanks die ruimte is de grootte van de schepen van die aard dat ze ook in kleine, intieme havens kunnen aanleggen, daar waar grote cruiseschepen niet kunnen komen.

Op de twee kleinere schepen, de Star Flyer en de Star Clipper is er ruimte voor 170 passagiers en 74 bemanningsleden. De Royal Clipper kan 227 passagiers en 106 bemanningsleden herbergen.

****

MIKAEL KRAFFT, EIGENAAR VAN ZEILCRUISE REDERIJ STAR CLIPPERS

Mikael Krafft, de eigenaar van Star Clippers, is geboren in Stockholm (Zweden) op 13 januari 1946.
Hij groeide op in de haven van Saltsjöbaden in de Stockholmse archipel, het thuisland van een van de beste zeiljachtbouwers ter wereld: Plyms’ scheepswerf (Neglingevarvet).

Mikael’s eerste baantje was vernis sjouwen en chemicaliën voor houtbewerking mengen. Hij ontmoette er oudere mannen op de werf, die machtige verhalen vertelden over de grote zeilschepen die vroeger de zeeën domineerden. “De meeste jongens hielden van voetbal, maar ik las boeken over zeilklippers,” vertelt Krafft. De verhalen die hij te horen kreeg gingen vaak over de snelheidrecords maar ook over de schoonheid van de Pommern, een viermastbark, sinds jaren verankerd in het Nationaal Historisch Museum op het eiland Åland (een Finse regio) in de Baltische archipel.

Tegen de tijd dat Krafft 10 jaar was, schonk zijn vader hem een 5,5 m lange houten zeilboot, het begin van zijn levenslange fascinatie voor zeilen. Het was alleen nog een kwestie van tijd voordat hij met zijn zeilboot de open zee op ging, richting Åland, en dat zonder kompas. Het eiland lag 20 zeemijlen voor de kust, halverwege tussen Zweden en Finland. De hoog optornende masten van de Pommern lagen als het ware op hem te wachten in het Museum in Mariehamn.
De aandachtige bewakers van de Pommern waren echter niet snel genoeg om de vastbesloten jonge zeiler te beletten hoog in de touwen te klimmen. Hij deed het keer op keer en zo ontdekte hij ieder hoekje van het machtige schip.

Krafft studeerde aan de universiteit van Stockholm en behaalde er een diploma maritiem recht waarna hij besloot verder te studeren in Frankrijk. Hij is daarna praktiserend jurist geweest in Frankrijk en in Zweden. Eind jaren zeventig werd hij de manager-eigenaar van een klein Zweeds scheepvaartbedrijf, de L. Jeansson Company, opgericht in 1875. Dat bedrijf kocht daarna del Ragne Shipping Company en het scheepmakelaars bedrijf Scandocean.

In 1986 verkocht Mikael Krafft zijn belangen in Zweden. Hij, zijn vrouw Ann en hun twee kinderen verhuisden naar Brussel. Mikael richtte de White Star Group op die zich vooral bezighield met grote vastgoedobjecten binnen de Benelux.

Terwijl zijn zakelijke interesses veranderden en ontwikkelden, bleef zijn passie voor het zeilen bestaan en Mikael Krafft werd eigenaar van het ene mooie zeilschip na het andere. Elk gebouwd door Swan in Finland en meestal aangepast naar zijn eigen ideeën en wensen
Zijn 39 m lange stagzeilschoener Gloria werd opgeleverd in 1986. Terwijl het in 1987 voor anker lag, herinnert Krafft zich dat toen “alle puzzelstukjes op hun plaats vielen” en hij besloot meteen Star Clippers op te richten. Hij zou niet één maar wel twee volmastschepen bouwen en daarmee een succesvolle zakelijke conceptformule in handen hebben, namelijk een echte cruise rederij met zeilschepen. In zijn hart wist hij dat passagiers zouden vechten om comfortabel te kunnen zeilen op traditionele zeilklippers, gebouwd naar de veiligheidseisen, looks en standaard binnen de jachtvaartuigenwereld.

Drie jaar van intensief onderzoek volgden, met lange periodes waarin hij nauwgezet de originele plannen voor de schepen uit het midden van de 19e eeuw bestudeerde. Dat resulteerde in vele ontwerpveranderingen want bepaalde materialen waren niet mee voorhanden en uiteraard dienden zich ook nieuwe technische mogelijkheden aan.

Met het bouwen werd begonnen in 1990 op de Belgische Scheepsbouwers Corporatie te Gent. Het resultaat was de 115,5 m lange Star Flyer, gelanceerd in mei 1991. Een jaar later gevolgd door de identieke tweelingzus, de Star Clipper. “Star Flyer en Star Clipper zijn eigenlijk veel groter dan de meeste oorspronkelijke zeilklippers ” aldus Krafft. “Technisch zijn ze van het type barkentijn, met één volledig vierkant dwarsscheeps getuigde mast en de andere masten langsscheeps getuigd.”
“Ik wilde de mensen het gevoel van een privé jacht geven, vandaar dat het hutten zijn zoals die op mijn eigen jacht”, aldus Krafft.

Star Clippers was zo succesvol dat Krafft in 2000 een derde schip liet bouwen, de Royal Clipper, gemodelleerd naar de legendarische vijfmaster Preussen. Royal Clipper is erkend door Guinness World Records als ‘s werelds grootste volmastschip. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door de Preussen,” vertelt Krafft. “Het schip was groter en breder dan de klippers, het was uniek, een hoogontwikkelde zeilmachine. Toen ik nog jong was had ik er een model van. Ik dacht toen al dat er een dag zou komen waarop ik die precies zo zou bouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 mei 2015 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: