dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

DUITSE KERSTMARKTEN, 10X ANDERS

9 stadjes van Nedersaksen geven Duitse kerstbeleving nieuwe dimensie

Men zegt vaak: wie één kerstmarkt zag heeft ze allemaal gezien. Maar niets is minder waar wanneer je afreist naar de 9 romantische stadjes van Nedersaksen. Op amper 4 uur rijden van Brussel vind je er de grootste diversiteit aan kerstmarkten terug. Van een kerstmarkt tussen de grootste collectie vakwerkhuizen in Celle tot een kerstmarkt in een oude mijnsite in Goslar. Daarnaast kan je in elk van de 9 stadjes genieten van lokale specialiteiten, zoals de Mumme glühwein uit Braunschweig, rattenstaarten van Hameln of glühbier uit Göttingen. Tel daar de vele optredens, lokale ambachten en typische Deutsche gemütlichkeit bij en de komende kerst belooft één groot sprookje te worden. Wij zetten de 10 leukste kerstactiviteiten voor jou op een rijtje:

1 – Kerst op het water in Braunschweig
Voor één van de meest indrukwekkende en charmantste Duitse kerstmarkten, moet je in Braunschweig zijn. Het dorpje heeft een hoog sprookjesgehalte, door het mooie kasteelplein in het centrum. In de kerstperiode is zowel het kasteel als de kasteelgracht volledig verlicht en kun je er in groep op een vlot de typische Mumme glühwein drinken. Van een unieke kerstervaring gesproken!

2 – Kerst tussen de grootste collectie vakwerkhuizen in Celle
Wat is authentieker dan de kerstsfeer opsnuiven in een dorpje dat de grootste collectie vakwerkhuizen van Europa bezit? Wanneer je in Celle aankomt, waan je je even terug in het verleden. Niet verbazend, aangezien de meeste huizen al 700 jaar oud zijn. Het schilderachtige stadje zet met Kerst alles in op een authentieke ervaring: zo kan je in Celle een stadswandeling doen met de “Moppenonkel”, een humoristisch personage uit de geschiedenis van het stadje, en kom je op de kerstmarkt sprekende lantaarnpalen tegen.

3 – Kerst met glühbier in Göttingen
In de universiteitsstad Göttingen hangt een aparte sfeer in december. De combinatie van studenten en ambachtslieden die er hun kunsten laten zien, brengt een aangename ambiance met zich mee. Vooral de glasblazers maken de kerstmarkt van Göttingen bijzonder feeëriek en sfeervol. Göttingen staat daarnaast bekend om zijn glühbier dat je nergens anders vindt buiten in deze gezellige studentenstad.

4 – Kerst in een oude steenkoolmijn in Goslar
Koning der kerstdecoraties is Goslar. Niet alleen de bekende Marktplatz van het stadje wordt extra gezellig ingericht, maar ook het speciaal aangelegde kerstbos zorgt voor een unieke kerstsfeer. Je waant er je zowaar even in Lapland. De geur van kaneel, gebakken appel en geroosterde amandels leiden je naar de oude mijnsite Rammelsberg. De vier indrukwekkende museumgebouwen die UNESCO-werelderfgoed zijn worden tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een unieke kerstsite.

5 – Kerst met de rattenvanger van Hameln
Hameln, de stad van de beruchte rattenvanger, voorziet tijdens de kerstperiode 60 houten kersthutjes in hun historische stadscentrum. Volledig omgeven door Renaissancegebouwen en vakwerkhuizen, waan je je er in een echte sprookjessetting. Je kunt er schaatsen, elke dag treedt er een muzikaal ensemble op en om de ervaring helemaal af te maken, kun je een boottrip in kerstthema maken op de Weser. Ondertussen geniet je van een heerlijke portie ‘rattenstaarten’, een lokale specialiteit.

6 – Kerst met Jägermeister in Wolfenbüttel
Wolfenbüttel viert dit jaar 430 jaar kerstmarkt en trekt daarvoor alle registers open. Elke dag kun je meewandelen met de “sprookjestour” – een wandeling doorheen de verlichte stad waar op verschillende plaatsen optredens van sprookjesfiguren plaatsvinden. Als thuishaven van het wereldberoemde kruidendrankje Jägermeister kan je in Wolfenbüttel ook proeven van een aantal typische glühweinvarianten met Jägermeister.

7 – Kerst met vuurwerk in Hildesheim
Hildesheim mag dan misschien niet de grootste kerstmarkt van alle 9 stadjes hebben, het is zonder twijfel één van de meest charmante. Proef er van het typische gemberbrood, samen met een smakelijke glühwein. Hoogdag is zondag 27 december – die dag zijn de winkels uitzonderlijk open en vindt er ’s avonds een heus vuurwerkspektakel plaats.

8 – Muzikale kerst in Lüneburg
Voor de kleinste kerstmarkt van Duitsland moet je aan café News in Lüneburg zijn. Het is een typische trekpleister, al komen de meeste mensen vooral voor de kerstmarkt op de Marktplatz van Lüneburg. De prachtige barokke gevels van deze vroegere Hanzestad worden prachtig verlicht en iedere dag vinden er muzikale optredens plaats. Op iedere straathoek kan je genieten van de plaatselijke Bregenwurst, een delicatesse onder de Duitse worsten.

9 – Kerst zonder eind in Hannover
Centraal tussen de “9 stadjes” ligt Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen. In deze gezellige stad komt er gewoonweg geen eind aan kerstactiviteiten. Je kunt er doorheen drie kerstmarkten met meer dan 170 stalletjes wandelen, de volledig aangeklede Winter Zoo bezoeken of de kunstige winterspektakels van de Wintervariété aanschouwen. Hannover heeft in de kerstperiode ook een “Wishing Well Forest”, waar je aan de Oskar-Winter fontein op zoek kunt gaan naar een gouden ring. Er wordt gefluisterd dat de wensen van de eerlijke vinder echt uitkomen..

10 – Kerst tussen blinkende bolides in Autostadt Wolfsburg
Themapark Autostadt, één van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Duitsland, is een attractiepark waar Volkswagen en de geschiedenis van de auto centraal staan. ’s Winters krijgt het park een uniek winterjasje aan en laten professionele schaatsers er hun kunstjes zien. Ondertussen kun je nog steeds gebruik maken van de attracties, die voor de gelegenheid volledig verlicht zijn.

Openingsdata Kerstmarkten 2015:
Braunschweig: 25/11 tot 29/11
Celle: 26/11 tot 27/12
Göttingen: 25/11 tot 29/12
Goslar: 25/11 tot 30/12
Hameln: 25/11 tot 23/12
Hannover: 25/11 tot 22/12
Hildesheim: 27/11 tot 27/12
Lüneburg: 25/11 tot 23/12
Wolfenbüttel: 24/11 tot 23/12

Meer info: http://www.9cities.de en http://www.visit-hannover.com.

Im Winter verwandelt sich die Autostadt in Wolfsburg in eine einzigartige Kulisse mit großem Wintermarkt. Fotograf: Mario Westphal

Im Winter verwandelt sich die Autostadt in Wolfsburg in eine einzigartige Kulisse mit großem Wintermarkt.
Fotograf: Mario Westphal

Dichterbij dan je denkt
Hannover ligt op zo’n 490 km van Brussel, maar vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uurtjes rijden. De vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen, de ruime parkeergelegenheid en het vlot toegankelijke stadscentrum zorgen ervoor dat Hannover dichterbij is dan je denkt. Wie liever met de trein reist staat op 5 uurtjes in het centrum van Hannover. Overstappen doe je in Keulen. Boeken en info via http://www.nmbs-europe.com
Ook Brussels Airlines heeft dagelijks (uitgezonderd op zaterdag) een rechtstreekse verbinding van Brussel naar Hannover. Boeken en info via http://www.brusselsairlines.com

ps. Als je dubbelklikt op de winter in Autostadt foto hierboven kan je nog eens meegenieten met de beelden van ons bezoek aan Autostadt deze zomer.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 oktober 2015 door in Duitsland, Travelweetjes en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: