dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Noorderlicht spotten in Spitsbergen

click 2

Bij wie staat het noorderlicht spotten niet op de bucket list? En terecht: het natuurfenomeen levert een onwaarschijnlijk schouwspel op en is maar op enkele plaatsen ter wereld goed zichtbaar. De beste kans om het noorderlicht te spotten heb je in Spitsbergen, de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Spitsbergen – officieel Svalbard genaamd – bevindt zich op amper 1200 km van de Noordpool en is daardoor al bij het kleinste beetje geomagnetische activiteit getuige van het noorderlicht. Dat is anders dan op het Europese vasteland, waar er een stuk meer geomagnetische activiteit moet zijn eer je het luchtspektakel kan zien. In Spitsbergen kan men zelfs overdag van het noorderlicht genieten, wat al helemaal uniek is. De beste periode om in Spitsbergen een glimp van het noorderlicht op te vangen is tussen eind oktober en eind februari. Tijd genoeg om het poollicht van je bucket list te schrappen, dus!

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke ijszee, zo’n 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Daardoor mag het zich de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld noemen en dat heeft zo zijn voordelen: in Spitsbergen heb je tijdens de wintermaanden een zeer grote kans om het noorderlicht te spotten. Want hoe dichter bij de noordpool, hoe sneller er geomagnetische activiteit – dat noorderlicht veroorzaakt – kan worden opgevangen. Wanneer die geomagnetische krachten laag zijn krijgen we op het Europese continent (en dus ook in het noorden van Noorwegen of in Lapland) geen poollicht te zien. Om tijdens die momenten toch van het natuurlijke lichtspektakel te kunnen genieten, moeten we dus zo noordelijk mogelijk trekken. Op die manier heb je in Spitsbergen de beste garanties om de aurora borealis in al zijn glorie te kunnen aanschouwen.

Noorderlicht overdag
Daarnaast kan je in Spitsbergen ook overdag het noorderlicht spotten. Deze daytime aurora is veel minder voorkomend en zorgt voor een ander kleurenpallet. Omdat het in Spitsbergen van mid november tot eind januari 24 uur per dag pikdonker is – de zogenaamde poolnacht – heb je hier dan ook de beste opties om het noorderlicht ook overdag te zien.

In het donker valt er niets te beleven? Niets is minder waar! Spitsbergen heeft een hele resem aan unieke winteractiviteiten, die door de aanwezigheid van de aurora borealis een magische dimensie krijgen. Spitsbergen Travel is één van de grootste organisatoren van noorderlicht-activiteiten. Hieronder een overzicht.

1 Sneeuwmobiel Safari
De meeste activiteiten starten vanuit de hoofdstad Longyearbyen. Deze stad kan je het makkelijkst doorkruisen met een sneeuwmobiel. Ook in de natuurlijke gebieden rondom de stad, is dat de meest efficiënte manier om je te verplaatsen – er zijn op het eiland ook maar weinig officiële wegen. Ook bezoekers kunnen hun kans wagen op het avontuurlijk vervoersmiddel. Svalbard Booking organiseert dagelijks sneeuwmobiel safaris, waarbij je naast de prachtige landschappen een grote kans hebt om rendieren, vossen en ijsberen te spotten. De ervaren gidsen leiden je naar afgelegen plaatsen waar je in alle rust het noorderlicht kunt spotten. Na enkele warme drankjes en snacks temidden van de ongerepte natuur, rij je terug richting Longyearbyen.
Meer informatie: http://visitsvalbard.com/en/snowmobile-trip/?News=140 . Échte waaghalzen kunnen er ook zonder gids op uit trekken en een privé sneeuwmobiel huren. Dat is niet zonder risico – je moet namelijk altijd voorbereid zijn op ijsberen. Specifieke regels en meer uitleg hierover vind je op http://www.sysselmannen.no.

2 Husky-tocht
Iets minder G-krachten, maar daarom niet minder leuk, zijn de unieke husky-safari’s op Spitsbergen. Samen met vrienden of familie kun je je voor enkele uren op een slede plaatsen, voortgetrokken door een horde uitgelaten husky’s. De honden en gidsen van Green Dog Svalbard of Svalbard Husky leiden je vier uur lang rond door de prachtige landschappen van de eilandengroep, verlicht door het prachtige noorderlicht. Een magische en pure beleving! Tijdens de rit passeer je naast het luchtspektakel ook heel wat gletsjers, bevroren fjorden en wie weet zelfs ijsberen.
Meer informatie: http://visitsvalbard.com/en/dogsledding/?News=151

3 Ijsgrotten verkennen
De volgende uitstap bevindt zich voor de verandering onder de grond. In Spitsbergen kun je door de extreme koude ’s winters namelijk spectaculaire ondergrondse ijssculpturen bezoeken. Zo’n 30 meter diep vind je er onaangetaste ijsgrotten terug die er elk jaar anders uitzien, doordat ze in de zomermaanden weer smelten en andere vormen aannemen. De gidsen van Svalbard Wildlife Expeditions wandelen anderhalf uur met je mee richting de ijsgrotten, waar je met helm en extra licht op zak dit uitzonderlijke natuurspektakel kunt aanschouwen. Wees echter voorbereid op het nodige avontuur, want onderweg zal je soms tussen, onder of boven het ijs moeten kruipen.
Meer informatie: http://visitsvalbard.com/en/ice-caving

Praktisch
Spitsbergen mag dan misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming zijn, de vluchtverbindingen zijn al bij al vrij talrijk. Zo zijn er dagelijkse vluchten tussen Longyearbyen en het vasteland, via Oslo of Tromso. Boeken kan via SAS (www.flysas.be) of Norwegian Airlines (www.norwegian.com).
Zowat alle hotels zijn gelegen in Longyearbyen en voldoen aan alle westerse standaarden. Verder kun je ook in Barentsburg of Pyramiden verblijven. Boeken doe je rechtstreeks bij het hotel. Voor info: http://www.visitsvalbard.com/en/Accommodation
Wie ter plaatse een uitstap wil maken kan terecht bij één van de vele lokale touroperators: http://www.visitsvalbard.com/en/Activities-providers
Voor een volledig georganiseerde reis kan je in België terecht bij ondermeer Nordic Info (www.nordic.be) en Gallia (www.gallia.be).

Meer informatie over Spitsbergen: http://www.visitsvalbard.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 november 2015 door in Scandinavië, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: