dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

6 x must-see: Servië langs de oevers van de Donau

In één week doorheen een natuurreservaat, berglandschappen, wijngaarden, een wereldstad én de enige Europese woestijn reizen? Die unieke combinatie wordt werkelijkheid in een rondreis door verborgen parel Servië. En dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de Donau. Door de route van de Oost-Europese rivier te volgen, doorkruis je de meest uiteenlopende Servische landschappen. Voor natuur-, cultuur- of avontuurliefhebbers is dit de manier bij uitstek om kennis te maken met het hart van de Balkan. Wij geven jou een lijstje met 6 must-sees op de Donau-route doorheen Servië en enkele leuke activiteiten die je op de rivier kunt uitoefenen.

servie

1 Natuurreservaat Gornje Podunavlje
De Donau-route begint in het Westen met de prachtige landschappen van het Gronje Podunavlje natuurreservaat. Hier kom je naast gigantische bossen ook wilde dieren in hun natuurlijke habitat tegen. Denk dan aan zeldzame zwarte ooievaars, zeearenden, kuddes herten en kleurrijke zwermen vogels. Dat in combinatie met het typerende waterlelie- en moerasdecor laat je al snel één voelen met de natuur.

2 Wijngaarden en geschiedenis in het Fruska Gora gebergte
Een halte verder kom je in de berglandschappen van Fruska Gora terecht. En daar stopt het niet bij prachtige uitzichten en indrukwekkende hoogteverschillen: op de hellingen zijn eindeloze fruitgewassen en wijngaarden geplant. Voor originele souvenirs moet je dus hier zijn! Zo kun je er ook verse honing kopen, die ter plekke in het grootste lindenbos van Europa gemaakt wordt. Geschiedkundigen kunnen zich dan weer uitleven bij de vele fossielen van schelpen, slakken en koralen die in en rondom het gebergte te vinden zijn. En last but not least kan Fruska Gora ook de cultuurfanaat bekoren: je vindt er het zogenaamde “North Mount Athos”, een orthodox universum dat bestaat uit zestien kloosters.

3 Jeugdig mooi: Novi Sad
De Donau leidt je vervolgens naar de tweede grootste stad van Servië: Novi Sad. Hier verandert het natuurlijke landschap in een bruisende stad met een ongedwongen, jonge sfeer. De hoofdstad van de provincie Vojvodina wordt dankzij het internationale muziekfestival EXIT ook wel de jeugdhoofdstad van Servië genoemd en trekt daardoor steeds meer jongeren aan. Ook de Donau zelf geeft Novi Sad haar unieke karakter: de rivier zorgt voor de aansluiting van de twee belangrijkste delen van de stad en mag zich daardoor “de belangrijkste boulevard van Novi Sad” noemen.

4 Bruisend Belgrado
Na de ontdekking van Novi Sad, kom je in het échte stadscentrum van Servië terecht. Belgrado, hoofdstad van Servië en kloppend hart van de Balkan, straalt energie uit en staat garant voor heerlijke gastronomie, uitnodigende parken en eilandjes en een rijk cultureel- en uitgaansleven. Anno 2015 wordt het als één van de meest bruisende citytripbestemmingen in Europa bestempeld. Het ongetwijfeld belangrijkste symbool van Belgrado is haar fort, gelegen op het punt waar de Sava rivier uitmondt in de Donau. De samenvloeiing van de twee rivieren geeft de stad een pittoreske dimensie, die vooral in het Kalemegdan park tot uiting komt: hier heb je een prachtig uitzicht op de Donau.

5 Deliblato Sands: enige woestijn in Europa
Van het ene uiterste naar het andere: de voorlaatste stop op de Donau-route is een uitgestrekt zandgebied. De “Deliblato Sands” is het enige woestijngebied in Europa en bevindt zich voor 300 km2 tussen de Donau en de Karpaten. Het steppegras is de natuurlijke habitat voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten en brengt je in volledig andere sferen dan de hierboven beschreven Donau-hotspots. De ideale plek om even adem te halen en tot rust te komen.

6 Ijzeren Poort
Als laatste brengt de Donau-route je verder naar de zogenaamde Ijzeren Poort. Dit is de natuurlijke grens tussen Roemenië en Servië, dat uit een groot kloofdal bestaat. Lees: ruwe kliffen, felgroen uitzicht en een indrukwekkende stuwdam. Ogen schieten tekort aan deze oevers van de Donau, want langsheen de Ijzeren Poort kom je in het nationale park Djerdap terecht dat het mooiste en grootste natuurlijk en archeologisch museum van Europa wordt genoemd.

Een extraatje voor de avonturiers:
Niet alleen naast, maar ook óp de Donau kun je van al het Servische natuurschoon genieten. 2 noemenswaardige rivieractiviteiten op een rijtje

– Donau Rafting
In 3 van de hierboven vermelde Donau-hotspots, kun je ook terecht voor een rafting ervaring. Donau-specialist Dunavska Spajalica organiseert rafting-tours in onder andere Novi Sad, Belgrado en de Ijzeren Poort en laat je zo op een pure manier van de Servische landschappen en stadsindrukken genieten. Onderweg worden je impressies vergezeld met een gezond streepje adrenaline. Meer tours en informatie: http://www.dunavskirafting.org/

– Kayakken op Servische waters
Voor wie het wat sneller en sportiever mag, zijn er ook kayak-tours op de Donau te boeken. Belgrade Adventure heeft een prachtige kayakroute in en rondom Belgrado uitgestippeld, waar je zowel in stukken beschermde natuur als in stadsgebied terecht komt. 4 uur lang beleef je de Servische hoofdstad vanuit een uniek standpunt. Uitgebreid programma: http://www.belgradeadventure.com/kayak-adventures

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 december 2015 door in Servië en getagd als , .
%d bloggers liken dit: