Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

JUBLJANA – EUROPESE GROENE HOOFDSTAD 2016

De Sloveense hoofdstad heeft op het vlak van stadsurbanisatie een metamorfose ondergaan waarbij groen en duurzaam de sleutelwoorden zijn. Niet verwonderlijk dus dat Ljubljana de prijs van Europese Groene Hoofdstad 2016 ontvangt. Een bezoekje aan Ljubljana is dan ook een aangename verrassing.

In de voorbije jaren is Ljubljana volledig hertekend en bij elk plan dat vernieuwing brengt heeft men duurzame ontwikkeling in gedachten. Het resultaat is een verhoging van de leefbaarheid, van het aangenamer wonen dat niet alleen de bewoners maar ook de bezoekers ten goede komt. Het plan om Ljubljana groener en duurzamer te maken kreeg de naam Vision 2025 en er wordt in de eerste plaats rond mobiliteit gewerkt. Wie de hoofdstad bezoekt, ziet dat meteen want op de straten en pleinen is niet de auto koning, wel de voetgangers en fietsers. Elektrisch aangedreven busjes zorgen voor gratis verplaatsingen in de voetgangerszone en 1,6 miljoen keer per jaar wordt een beroep gedaan op BicikeLJ, een gedeeld fietsgebruik. Voor de projectontwikkelaars van Vision 2025 is de Europese award 2016 ongetwijfeld een hart onder riem.

llubljanski

Minder voertuigen zorgen voor minder CO2 uitstoot en de lucht wordt nog zuiverder door de aanleg van nieuwe groene zones. Ljubljana is intussen geëvolueerd tot één van Europa’s meest groene hoofdsteden. Circa 75 % van de oppervlakte is groen !

De duurzame en groene aanpak heeft directe gevolgen voor bewoners en bezoekers. Ljubljana is een aangename stad met honderden gezellige caféterrasjes en bruisende fonteinen die de pleinen versieren. Iedereen voelt zich hier relaxed. Meer groene ruimte betekent ook meer geschikte plaats voor allerlei openlucht evenementen. De stad bruist, met muziekfestivals, straattheater, dansvoorstellingen, sportevenementen en tentoonstellingen.

Indien je deze prachtige hoofdstad nog niet bezocht hebt, of het is al een tijdje geleden, dan reis je best zo snel mogelijk naar Ljubljana om deze charmante groene hoofdstad zelf te ontdekken. Je zal van bij aankomst merken dat de Prijs van Europese Groene Hoofdstad 2016 met recht en reden is toegekend aan de Sloveense hoofdstad.

Op 10 maart vindt de officiële openingsceremonie plaats in Ljubljana.

Info: http://www.visitljubljana.com

http://www.slovenia.info

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 februari 2016 door in Slovenië en getagd als , .
%d bloggers liken dit: