Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Corsica verwent je smaakpapillen!

Het ‘Île de beauté’ heeft heel wat moois te bieden: landschappen, stranden, wandelpaden, bergen, maquis, bossen, rivieren, tradities, liedjes, gastvrije inwoners, … Maar ook heel wat lekkers!
Corsicanen houden hun traditie van lekker eten in ere. Van hun eilandisolement hebben ze een troef gemaakt: originele en kwalitatieve producten.

De Corsicanen zijn gehecht aan hun cultuur en doen dan ook niets liever dan die te delen. Te beginnen met hun specialiteiten. Die vind je natuurlijk op de markten. Maar ook op themafestivals. Van april tot december vrolijken die evenementen het hele eiland op, op het ritme van de oogsten en hoogtepunten van de landbouw. Het seizoen start met het olijvenfeest (9-10 april), gevolgd door het kaasfestival (7-8 mei), wijnfeest (11-12 juli), amandelfestival (2-3 augustus), vijgenfeest (19-20 september), honingfeest (25 september) en kastanjefestival (9-11 december). De paradepaardjes van de Corsicaanse landbouw worden zo elk om beurt in de bloemetjes gezet. Niet alleen op de feesten en festivals kun je olijfolie, specialiteiten op basis van kastanje, AOC honing, wijn van Patrimonio, Sartène, … proeven, maar ook in de authentieke restaurants en winkels vol ambachtelijke producten. http://www.foiresdecorse.com

Geuren en smaken
Geen betere manier om de Corsicaanse smaken te leren kennen dan eens langs te gaan bij kleine producenten. 279 artisanale producenten houden hun deuren open om je te laten proeven van de rijkdommen van hun streek. Hier geen grote merken! Nee, je ontmoet ze achter een kraampje of soms gewoon gezellig thuis, waar je vlees, kaas, olijfolie, wijn, honing, koekjes, … kunt proeven. Vol passie leggen ze tal van recepten met smaken van weleer uit. Dat alleen al zal je doen watertanden! Soms vind je ook heel aparte smaken. Op een aantal adresjes bots je op verrassende producten, die perfect gecombineerd worden met andere lekkere streekproducten. Twee voorbeelden:
– Op het Domaine Nepali, in de vlakten in het oosten van het eiland, meer bepaald in het plaatsje Aghione, laten Natascha en Raphaël je kennismaken met hun vele bioproducten afkomstig van hun saffraanteelt, zoals hun jam op houtvuur met vijgen, noten en saffraan.
– In de snoepwinkel ‘Le Corail de Bonifacio’ bereidt François Rocca Serra snoepgoed met een heel eigen smaak: Corail de Bonifacio. Het gaat om een ingewikkeld mengsel van Corsicaanse amandelen, gekonfijte sinaasappel en citroen van Corte en AOC kastanjehoning. Het product staat symbool voor de ontmoeting tussen de verliefde Napoleon Bonaparte en de mooie Joséphine van Bonifacio.
http://www.visit-corsica.com/Organiser/Ou-manger/Les-saveurs-et-senteurs-de-Corse

Godendrank
Aangezien Corsica een berg in de zee is, heerst in elk van de vele valleien een ander microklimaat. De wijnbouw op Corsica is eeuwenoud. De edele druivenrassen van het eiland zorgen voor verrassende ontdekkingen. Het eiland biedt een waaier van ontspanningsactiviteiten in het teken van de wijn: tochten te paard, op de motor of de fiets doorheen de wijngaarden of een autorondrit langs unieke landschappen en een ongerepte natuur.
Verken de wijngaarden vanuit een charmeverblijf en geniet met volle teugen van de degustaties op de domeinen:
– Op het Domaine Sant Armettu/Olmeto in het zuidwesten van het eiland vind je bijvoorbeeld schaapskooien omgebouwd tot smaakvol ingerichte gîtes. (www.santarmettu.com).
– Het Domaine Castellu di Baricci/Sartène is een origineel adresje. Je logeert er bijvoorbeeld in de vroegere stallen van het domein, op nauwelijks 15 minuten van het strand! (http://domaine-viticole-corse.com).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 februari 2016 door in Frankrijk en getagd als .
%d bloggers liken dit: