Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Vendée, een bestemming voor lekkerbekken

De Vendée vormt het belangrijkste toeristische departement van Frankrijk aan de Atlantische Oceaan. Het bezit dan ook een rijk erfgoed en een gevarieerde traditionele gastronomie. Bij de lokale producenten, op de markten en uiteraard in de restaurants vind je een ruime waaier aan smaken van zowel producten uit de zee als van op het land. Ja, de Vendée weet hoe ze haar gasten moet verwennen! Dat bewijzen de volgende vijf streken en hun culinaire specialiteiten.

Les Sables d’Olonne
Les Sables d’Olonne is de thuishaven van zeelui en de place-to-be voor al wie verlekkerd is op vis en schaal- en schelpdieren. In de viskraampjes aan de haven zijn vers gevangen tong, inktvis, heek, zeebaars, zeeduivel, zonnevis te koop. In de visvijvers van de wijk Chaume worden bovendien schaal- en schelpdieren gekweekt. Al dat lekkers vraagt om een bijpassend wijntje van een van de familiale wijnboerderijen uit de streek. Daarnaast is dit ook de streek van de zoutpannen, waar nog fleur de sel wordt gewonnen en verkocht in de kraampjes van de zoutzieders.
In Les Sables d’Olonne kun je een bezoek brengen aan de zoutpannen, een boottocht maken op de zoutrivier en alles leren over de geschiedenis van de streek.
Route de l’Aubraie, 85100 Les Sables d’Olonne, tel.: +33-(0)2 51 21 01 19, http://www.lessalines.fr.

Saint-Gilles-Croix-de-Vie
Pays de Saint-Gilles-Croix-de-Vie biedt heel wat kwaliteitsproducten, waaraan de streek haar haar reputatie te danken heeft. Saint-Gilles-Croix-de-Vie is de enige Franse haven die pronkt met het label ‘Site Remarquable du Goût’, en dat dankzij haar sardines. Ook het neusje van de garnaal, de Rose de Saint Gilles, wordt hier van november tot februari gevangen. En dan hebben we het nog niet gehad over de overheerlijke streekwijnen, fleur de sel en zeekraal van de zoutpannen of het ‘Mer et Vie’ lam van Givrand.
Die producten en nog vele andere bereidt Jean-Marc Pérochon als geen ander in zijn sterrenrestaurant. Zijn gerechten worden op een bijna alchemistische wijze klaargemaakt, waardoor de smaak van de lokale producten helemaal tot hun recht komen. Zijn verfijnde gerechten, gemaakt met 100% streekproducten, geeft de chef-kok soms een exotische toets. Hij heeft nu eenmaal een passie voor reizen.
Les Brisants, 63, avenue de la Grande Roche, 85470 Brétignolles-sur-Mer, tel.: +33-(0)2 51 33 65 53, http://www.lesbrisants.com.

Eiland Noirmoutier
Op het eiland Noirmoutier met al zijn geuren en smaken beleef je een echte reis van de zintuigen dankzij zijn oesters, zeebaars en tong, primeuraardappelen en zout. Naarmate je het eiland doorkruist, ontdek je dat de natuur er heer en meester is. Landbouwers, oesterkwekers, vissers of zoutzieders met een eeuwenoude knowhow werken er nauw samen met die natuur, die al even onvoorspelbaar als vruchtbaar is. Door hun engagement voor kwaliteit en hun passie voor de natuur helpen ze de ecosystemen op het eiland in stand te houden. Het resultaat? Gezonde producten, vol karakter en smaak, waarvan je kunt smullen in de restaurants op het eiland.
De Bonnotte van Noirmoutier prijkt hoog op de wereldranglijst van aardappelsoorten. Deze aardappel valt bijzonder goed in de smaak bij grote chefs en fijnproevers. Deze kleine goudgele smaakbommetjes, met een grillige vorm, groeien in trossen. Jammer genoeg blijven ze veel te zeldzaam: maar 80 ton van de 12.000 ton knollen die jaarlijks op het eiland worden geoogst, zijn Bonnottes. De aardappel wordt op een bed van algen geplant met Maria-Lichtmis en wordt alleen in de eerste week van mei geoogst.
Dat wordt gevierd! Op het eiland wordt de Bonnotte de eerste zaterdag van mei gevierd. Aan lange tafels eet je je buikje vol met gegrilde sardine uit St-Gilles-Croix-de-Vie of Challans-boerenkip, geserveerd met gestoomde Bonnotte… ‘Feest van de Bonnotte’ – 7 mei 2016

Wallenlandschap
Een andere parel in de Vendée is het wallenlandschap, ook weer een echt culinair paradijs met als topproduct mogette, grote witte bonen. Vroeger waren ze een vast onderdeel van elke maaltijd, omdat ze niet zo duur maar wel heel voedzaam zijn. Tegenwoordig vind je ze op gegrild brood samen met een snede Vendée-ham. Een andere lokale lekkernij is het zoete brood brioche, dat zich onderscheidt door zijn subtiele smaken van suiker, cognac of oranjebloesem. Uiteraard vind je hier ook uitstekende wijn: de wijnen Fiefs Vendéens en Val de Loire, met het kostbare AOC-label. Maar ook het lokale bier Mélusine is een absolute aanrader.
IJsparfait met brioche (recept van chef-kok Xavier Giraudet):
Ingrediënten: 18 eigelen; 20 g gist; 200 g suiker; 80 g water; 300 g room 30%; 300 g brioche; 100 g boter.
Verkruimel grofweg de brioche. Plaats ze in de oven op 150° tot ze blond kleurt. Laat afkoelen en meng met de boter tot een zanddeeg. Plaats het deeg opnieuw 15 min. in de oven op 150° en houd het apart. Mix de eigelen met de gist en plaats het mengsel in de oven op 110°. Meng de suiker met de eigelen en gist door te blijven mixen tot het geheel volledig is afgekoeld. Meng daarna met de geklopte slagroom en de brioche. Giet in vormpjes en plaats in de diepvries.
Restaurant La Robe, 3 Place Larevellière Lepeaux, 85600 Montaigu. Tel. 00 33 6 45 26 95 69

Sud Vendée
Ook Sud Vendée is een boeiende regio die op culinair vlak heel wat te bieden heeft. Lokale producten en traditionele recepten verwennen de smaakpapillen van lekkerbekken en fijnproevers: meloen, witte bonen, ganzenlever, geitenkazen, Vendée-ham, wijn, brioche… Enkele typische streekproducten zoals farci poitevin, Kamok, préfou (knoflookbrood) worden tijdens het aperitief geserveerd met een glaasje Trouspinette… Bovendien zorgt de visvangst ook hier voor een overheerlijk bord met zeebaars, dorade, oesters, pétoncles, mosselen,…
Feest van Préfou
Begin juli zakken elk jaar duizenden bezoekers af naar de haven Aziré in de gemeente Bennet, in het hartje van het moerasgebied Marais Poitevin, om hun vingers af te likken van Préfou, die in een veldwagen op houtvuur wordt klaargemaakt. Het absolute hoogtepunt is het kampvuur van Saint-Jean zodra de nacht valt. Volgende editie: 3 juli 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 maart 2016 door in Frankrijk, Travelweetjes en getagd als .
%d bloggers liken dit: