Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Nieuwe festivals in Noord-Duitsland

DeKriebelOpReis mocht vorige zomer samen met Zoon het prachtige groene Hannover en indrukwekkende Autostadt Wolfsburg ontdekken. We werden een beetje verliefd op de regio en houden u dus graag op de hoogte van de nieuwigheden aldaar.

Nieuwe festivals in Noord-Duitsland

Festivalseizoen van start in ‘9 Charmante stadjes van Nedersaksen’

‘The Wonderful 9’, zoals het verbond van 9 charmante stadjes in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen wordt genoemd, staat bekend om haar vele festivals. Hier worden het komende jaar nog enkele aan toegevoegd. Van het Leibniz-jaar in Hannover tot de Internationale Bierbeurs in Hildesheim en de viering van 200 jaar gebroeders Grimm in Hameln. De 9 charmante stadjes halen ook dit jaar weer alles uit de kast om een grote schare aan internationale bezoekers aan te trekken.  Ontdek de nieuwste cultuurtoppers van ‘The Wonderful 9’ en plan nu reeds je festivaltrip voor komende zomer.

1. Leibniz-jaar 2016 in Hannover

De grote wiskundige en filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz, uitvinder van onder andere de rekenmachine en de integraalrekening, overleed exact 300 jaar terug in zijn thuisstad Hannover. Dit wordt in 2016 uitgebreid herdacht met een heleboel evenementen. Zo loopt er nog tot eind 2018 een speciale tentoonstelling over de verwezenlijkingen van Leibniz in de gelijknamige Leibniz Universiteit. Daarnaast zijn er tal van themarondleidingen over het leven van Leibniz zowel voor volwassenen als kinderen. En ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum is er zelfs een heus geocaching-spel ‘In het spoor van Leibniz’ ontwikkeld. Het mag duidelijk zijn: in 2016 staat Hannover volledig in het teken van Leibniz. Meer info: http://www.hannover.de/Wirtschaft-Wissenschaft/Wissenschaft/Initiative-Wissenschaft-Hannover/Leibniz-Jahr-2016-in-Hannover

2. Lichtparcours in Braunschweig

Wie van kunst in openlucht houdt komt deze zomer alvast aan zijn trekken in Braunschweig. Daar wordt van juni tem september een Lichtparcours georganiseerd. Deze omvat 15 kunstwerken van internationaal gerenommeerde kunstenaars die verspreid over de stad zullen opgesteld staan. ’s Avonds worden de kunstwerken prachtig verlicht en kan je een parcours volgen waardoor je geen enkele van de kunstwerken mist.  Meer info: http://www.braunschweig.de/lp16/index.html#top

3. NDR 2 Soundcheck Neue Musik – Das Festival in Göttingen

Hou je meer van hedendaagse muziek? Dan is het Soundcheck Neue Musik festival van Duitse TV-zender NDR 2 misschien wel iets voor jou. Ella Henderson, Jess Glynne, Years & Years en James Bay, allemaal passeerden ze reeds de revue op Soundcheck. Het festival in Göttingen is dan ook een springplank voor binnen- en buitenlands muzikaal talent. Op het festival zal ook de finale van ‘Musikszene Deutschland’ doorgaan, een van de grootste talentenjachten in Duitsland. Meer info: https://www.ndr.de/ndr2/events/soundcheck/  

4. 200 jaar ‘Gebroeders Grimm’ in Hameln

Wie Hameln zegt, zegt rattenvanger. Het alombekende sprookje van de gebroeders Grimm zette het charmante Noord-Duitse stadje prompt op de wereldkaart. Iedere woensdag kan je er terecht voor de openluchtmusical ‘Rats’ en iedere zondag is er nog steeds een theatervoorstelling over de rattenvanger. Maar in 2016 zal het exact 200 jaar geleden zijn dat de gebroeders Grimm hun eerste sprookjes schreven. In sprookjesstad Hameln wordt dit in het weekend van 25 juni uitgebreid gevierd met allerlei sprookjesfiguren die zich naar de stad zullen begeven en vertellers die het publiek zullen entertainen. Daarnaast is er ook een grote tentoonstelling over de gebroeders Grimm. Meer info: http://www.grimm-jubiläum.com/1/grimm-jubilaeum/

5. Internationale bierbeurs in Hildesheim

Duitsland is een bierland. Bewijs hiervan  de meer dan 1.300 verschillende brouwerijen die het land telt. In Hildesheim brengen ze dan ook graag het beste wat Duitsland te bieden heeft op biervlak samen tijdens het weekend van 19 tot 21 augustus. Maar liefst 450 brouwerijen uit 130 verschillende landen zijn vertegenwoordigd op de Hildesheimer Bierbörse, één van de grootste van Duitsland. Het historische centrum en bijhorende voetgangerszone worden gedurende drie dagen omgetoverd tot de langste toog van Europa. Zum wohl! Meer info: http://www.bierboerse.com/city/hildesheim.htm

6. Museumnacht in Lüneburg

De vroegere Hanzestad Lüneburg, onlosmakelijk verbonden met zoutwinning, gooit in de nacht van 21 mei de deuren van al haar musea open. Combineer een bezoekje aan het Duitse Zoutmuseum met een bezoek aan het Oost-Pruissische staatsmuseum of het Brandweermuseum. In totaal nemen een tiental musea deel aan de Lüneburger museumnacht. Meer info: http://www.lueneburg.info/de/kultur/lange-nacht-der-museen-lueneburg/

7. Jägermeister Montag in Wolfenbüttel

Het bekendste kruidendrankje van Duitsland heeft haar oorsprong in Wolfenbüttel. In de vroegere ‘stad van Lessing’ is men dan ook terecht fier op hun wereldvermaarde likeur. Daarom introduceert de toeristische dienst vanaf dit jaar ‘Jägermeister Montag’. Iedere maandag opent de fabrieksite en het bijhorende museum van Jägermeister de deuren voor een geleid bezoek. Dit wordt gekoppeld aan een rondleiding door het centrum van Wolfenbüttel, een bezoekje aan de Jägermeistershop én een lekkere Italiaanse lunch. Een mens zou zowaar uitkijken naar maandag. Meer info: http://www.lessingstadt-wolfenbuettel.de/index.php?NavID=2672.81&nhv=1&srb=1&id=56a10c4464657622700a0100

 Celler-Hengstparade

8. Paardenplezier op de Celler Hengstparade

Ben je een paardenliefhebber? Ga dan beslist een keertje naar de Celler Hengstparade tijdens het laatste weekend van september. Glimmende hengsten en ruiters in de meest indrukwekkende kostuums laten de toeschouwers genieten van een prachtig schouwspel van paardendressuur, jumping en paard met koets. Het meest opvallende nummer is ongetwijfeld de rondrit met een tienspanner. Plaats van gebeuren is de idyllische Landstoeterij van Niedersachsen in Celle. Meer info: http://www.celle-tourismus.de/veranstaltungen-in-celle/hengstparade.html

9. Internationaal Muziekfestival in Goslar

Voor de fans van klassieke muziek is er tenslotte het Internationales Musikfest Goslar-Harz, dat plaatsvindt van 12 augustus tot 3 september. Iedere avond zijn er wel voorstellingen in uiteenlopende locaties in en rond Goslar. Op het programma werken van Brahms, Beethoven, Mozart en Schubert. Het volledige programma vind je hier terug: http://www.musikfest-goslar.de/430.html?&L=2

Extra Tip: Zomeranimatie in Autostadt Wolfsburg

Combineer je bezoek aan de 9 charmante stadjes van Nedersaksen met een daguitstap naar Autostadt Wolfsburg. Tijdens de zomermaanden kan je er naast het bezoeken van de vele autopaviljoenen ook genieten van een boottochtje in de haven of een indrukwekkende watershow bijwonen. Meer info: www.autostadt.de


Hannover, centrum en uitvalsbasis van de 9 stadjes

Hannover is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de 9 stadjes. Zelf hoort de Noord-Duitse hoofdstad officieel ook tot de 9 stadjes, maar gezien de omvang en culturele mogelijkheden die de stad biedt is het een bestemming op zich. De 9 stadjes zijn dan ook een ideale aanvulling op een citytrip naar Hannover of een verblijf in de groene Harz of Lüneburger Heide.

Meer informatie over de 9 stadjes van Niedersachsen vind je terug via http://www.9staedte.de/erlebniswelt/tipps-infos/nl/ of http://www.visit-hannover.com

Dichterbij dan je denkt

Hannover ligt op zo’n 490 km van Brussel, maar vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uurtjes rijden. De vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen, de ruime parkeergelegenheid en het vlot toegankelijke stadscentrum zorgen ervoor dat Hannover dichterbij is dan je denkt.

Wie liever met de trein reist staat op 5 uurtjes in het centrum van Hannover. Overstappen doe je in Keulen. Boeken en info via www.nmbs-europe.com 

Ook Brussels Airlines heeft dagelijks (uitgezonderd op zaterdag) een rechtstreekse vluchtverbinding van Brussel naar Hannover. Boeken en info via www.brusselsairlines.com

Wie vanuit Hannover de 9 stadjes wenst te ontdekken kan zeer eenvoudig het openbaar vervoer gebruiken. Vanuit Hannover Hbf heb je rechtstreekse treinverbindingen met alle stadjes. Meer info: www.d-bahn.de

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: