Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

SAS wordt 70!

Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines wordt deze maand 70 jaar. De maatschappij zag het licht een jaar na het einde van WOII door een samensmelting van de toenmalige Zweedse, Deense en Noorse nationale luchtvaartmaatschappijen. Gedurende haar 70-jarige geschiedenis heeft SAS steeds het voortouw genomen in de ontwikkeling van de luchtvaartsector en kwam het, zoals het Scandinaven betaamt, vaak op de proppen met nieuwe innovaties. Denk maar aan inflight entertainment of de eerste vrouwelijke piloot. Ook vandaag de dag  blijft SAS vernieuwen via haar research afdeling SAS Labs. Zo experimenteert SAS met ingeplande chips als boarding pass en vanaf dit najaar zal het cabinepersoneel op de vluchten van SAS uitgerust worden met iPad Mini’s om haar service te verbeteren.

SAS_airplane_70

Innoveren zit de Scandinaven in het bloed. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de grootste Scandinavische luchtvaartmaatschappij door de jaren heen zijn stempel gedrukt heeft op de luchtvaartsector. Omwille van volgende 5 vernieuwingen mogen we SAS tot op de dag van vandaag dankbaar zijn:

1.Economy class voor toeristen

Wie vandaag een vlucht neemt boekt 9 op 10 een Economy ticket. Tot SAS in 1952 goedkopere tickets aanbood op haar transatlantische vluchten was het slechts mogelijk om een vluchtticket te kopen aan de hoogste prijsklasse, zonder onderscheid of men reisde voor zaken of privé. SAS gaf hiermee het toerisme internationaal een enorme boost, want eindelijk kon ook de gewone man zich een vliegtuigticket permitteren.

2.Vliegen over de noordpool

SAS was de eerste commerciële luchtvaartmaatschappij die erin slaagde om van Europa naar Los Angeles te vliegen via de zogenaamde ‘Polar shortcut’. Die verkorte de reistijd tussen Kopenhagen en LA van 36u tot 22u. Twee jaar eerder was SAS er ook al in geslaagd om als eerste maatschappij over de magnetische noordpool te vliegen. Dit dankzij een zelf ontwikkeld polair navigatiesysteem, in feite de voorloper van de huidige GPS.

3.Inflight entertainment

Wie long haul vliegt kan het zich niet anders meer voorstellen, maar er is ooit een tijd geweest waarin men geen films of TV-series kon kijken aan boord. SAS introduceerde als eerste maatschappij inflight entertainment in 1968 op haar vluchten van Kopenhagen naar New York.

4.Eerste vrouwelijke piloot

In mei 1969 werd Turi Wideroe de eerste vrouwelijke piloot in dienst van een commerciële luchtvaartmaatschappij. De dochter van luchtvaartmagnaat Viggo Wideroe werd een celebrity in de VS en ontving in 1971 samen met de bemanning van de Apollo 11 de prestigieuze Harman International Aviation Award uit handen van de toenmalige Amerikaanse president Nixon.

5.Slaapstoelen in businessclass

In 1992 introduceerde SAS de EuroSleeper, een comfortabele slaapstoel, op haar lange afstandsvluchten. De stoelen moesten zakenreizigers in staat stellen om fris en uitgeslapen op hun meeting te verschijnen.

Innovaties anno 2016

Ook vandaag de dag blijft SAS vernieuwen en zet het ondermeer in op groene vluchten. Volgens CEO Rickard Gustafson moet het mogelijk zijn om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te vliegen. Dit wil zeggen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen maakt SAS op dit moment al gebruik van biobrandstof.

Andere baanbrekende innovaties waar SAS aan werkt zijn ondermeer chips die onder de huid worden ingeplant en die ons in staat moeten stellen om ons door een luchthaven te navigeren zonder instapkaart of identiteitskaart.

Op korte termijn wordt het cabinepersoneel op SAS vluchten uitgerust met een iPad Mini. Op die manier kunnen ze de service naar de klant toe verbeteren door hen up-to-date te houden over hun vluchtverbindingen of bagagetransfers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 augustus 2016 door in ter zee en in de lucht - transport en getagd als , .
%d bloggers liken dit: