dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Skelettenexpo in Koksijde

’t Is nog geen Halloween, meer zelfs, op moment van schrijven is het zelfs nog altijd 30° maar zie…de doden zijn gepresseerd en komen nu al terug tot leven in Koksijde…

Op zaterdag 10 september werd de expo ‘Zalige Idesbald en de 1.000 skeletten’ in het Abdijmuseum in Koksijde officieel geopend. Een tentoonstelling over de historische figuur Idesbald en het grote aantal skeletten dat gevonden werd op de site. In deze beklijvende tentoonstelling ontdek je het verhaal van Idesbald en het verhaal achter de eeuwenoude beenderen.

 skeletten-koksijde

Meer dan 1000 skelettten

Het thema van deze expo spreekt tot de verbeelding. Op de site van de Duinenabdij deden archeologen een fantastische ontdekking, ze vonden maar liefst 1300 skeletten van middeleeuwse monniken. De vondst werd het object van een grondige studie en uit de eeuwenoude beenderen kon men leren hoe de cisterciënzers leefden.

De Expo “Z. Idesbald en de 1000 skeletten” moet je zien omwille van het fascinerende verhaal dat de gevonden skeletten hebben prijsgegeven aan de onderzoekers. Het bezoek geeft je inzicht in de leefgewoonten van eeuwen geleden. Niet alleen de leeftijd van de beenderen werd achterhaald maar bijvoorbeeld ook met welke ziektes de religieuzen te kampen hadden.

Wie is de man in de kist?

23 februari 2015 was de dag waarop het reliekschrijn van de Zalige Idesbald werd geopend in Brugge. En wat bleek? De kist en het individu waren minstens 300 jaar te jong om die van de bekende abt te kunnen zijn. Een gezichtsreconstructie en lopend DNA-onderzoek kunnen wetenschappers misschien dichter bij de identificatie van de man in de kist brengen. De reconstructie, een levensechte buste, zal te zien zijn in de expo. Wie weet, biedt de gezichtsreconstructie al de mogelijkheid om een inschatting te maken over welke abt er in de kist ligt. Wie wil weten hoe de man in de kist eruit ziet, die moet zeker de expo ‘Zalige Idesbald en de 1000 skeletten’ bezoeken.

Poëzie

De tentoonstelling heeft een tijdloos, menselijk kantje want met de dood worden we vroeg of laat allemaal geconfronteerd. “Z. Idesbald en de 1000 skeletten” is dan ook een moment om even stil te staan, om na te denken, om te mijmeren over vroeger. Poëzie komt in deze omgeving goed van pas en vandaar dat de organisatoren samenwerken met het Poëziecentrum van Gent. Er is een poëzieboekje met tien gedichten dat je voor één euro kunt aanschaffen.

Voor de kids

Er zijn daarnaast allerlei verrassende randactiviteiten, ook voor kinderen zoals een tekenworkshop. Heel bijzonder is het vertelfestival op 30 december met verrassende verhalen over de dood omdat ze bijvoorbeeld met humor zijn gekruid. Niet te missen is de Reveil Ten Duinen + nocturne op 3 november om 17u30 met een verhaal over vier overledenen die op de site van de Duinenabdij zijn ontdekt.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is ook het interessante boek “Idesbald. Begraven en gedenken in de Duinenabdij” uitgegeven. Het is onder meer een verhaal rond de bekendste abt van de Duinenabdij.

Luisteren naar wat de doden ons over hun leven vertellen. Dat is het beklijvende thema van de uitzonderlijke Expo “Z. Idesbald en de 1000 skeletten” die je nog tot 8 januari 2017 kan bezoeken. Elke zondag om 14u30 is er een rondleiding met een ervaren gids (prijs begrepen in toegangsticket).

–> ps. Voor de liefhebbers van skeletten. Ik heb eens hele mooie gemummificeerde lichamen gezien in Tsjechië; zoals ik zei, voor de liefhebbers dus…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 september 2016 door in België, De Kust en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: