Appetite To Discover

de nieuwe benaming voor De Kriebel Op Reis blog van Christel Bedert

Kastanjefestivals, Alpspektakels en de mooiste Alpenbaard…

Zaterdagavond 17 september 2016. Net een zonnige, zalige apero in de tuin achter de rug ten huize DeKriebelOpReis in Ramskapelle, Knokke-Heist. Toch kunnen we het niet langer negeren. Winter is coming… En beloofd is beloofd. We zetten onze eerste voorzichtige stappen in de bergen: Een belevenisvolle herfst in Zwitsers Graubünden.

De herfst is schilderachtig in Graubünden. In Engadin krijgen de bossen een gouden tooi, in Val Bregaglia worden de kastanjes geoogst en in Prättigau is er een volksfeest wanneer het vee van de alm wordt gedreven én er zijn mannen met baarden, lange baarden…

Kastanjes in een culinair jasje

Voor een verwenning van de smaakpupillen reis je via de Malojapas naar Val Bregaglia. In het 30 km lange dal liggen prachtige dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. Het klimaat is er mild en ideaal voor de groei van kastanjebomen. Vandaar dat je er het grootste edelkastanjebos van Europa vindt. De herfst is er het hoogseizoen wat uiteraard met de kleurenpracht te maken heeft, met de bossen die schitteren in rode en lichtgele tinten. Bij de eerste nachtvorst, in oktober, vallen de kastanjes en dan wordt ook het Kastanjefestival georganiseerd. Dat duurt drie weken en er is van alles te beleven: geleide wandelingen, lezingen en proeverijen van lokale specialiteiten met, hoe kan het ook anders, kastanje als belangrijkste ingrediënt. Ook op de menukaarten van de restaurants staan kastanjegerechten. Kastanjemeel wordt gemengd met room, gekookt met spek of gemalen en verfijnd met kersen. Dat betekent culinair genot.

www.graubuenden.ch/de/regionen-entdecken/bregaglia-engadin-sommer

Alpenkoningin en Alpenbaardhelden

In de herfst ligt al gauw een laag sneeuw op de bergtoppen en op grote hoogte is het al behoorlijk koud. Het is hoogtijd om het vee naar het dal te drijven. Zoals overal in Graubünden worden dan ook in Prättigau de koeien met bellen en bloemen getooid. En er wordt gefeest, op grootse wijze tijdens het Prättigauer Alpspektakel van 6 tot 9 oktober. Oude tradities en modern ondernemerschap gaan hier perfect samen. Hoogtepunt van het feest is de kroning van de Alpenkoningin, de mooiste koe van het dal. Maar er is niet alleen een koe die in het zonnetje gezet wordt, er zijn

ook mannen met baarden, lange baarden. Tijdens de 31e editie van het Alpenbarttreffen op 9 oktober wordt de man met de mooiste naturelle baard van de Alpen voor een jaar lang ‘beëdigd.’

Tot slot is er tijdens het Alpspektakel nog een markt met lokale specialiteiten, er worden Olympische Alpenspelen georganiseerd en tal van andere feestelijkheden zorgen voor een onvergetelijke sfeer. Meer info via:

www.graubuenden.ch/de/regionen-entdecken/geschichten/praettigauer-alp-spektakel

www.alpspektakel.ch/indexstart.html

graubunden

Op bezoek in de hertenarena

In het Zwitserse Nationaal Park kan je een buitengewoon spektakel gadeslaan want het is de bronstijd van de herten. In de herfst strijden ze om de gunst van de hertenkoeien en dat gebeurt met veel lawaai. Val Trupchun wordt in die maand een heuse hertenarena en als wandelaar maak je veel kans om de dieren te zien. Daarenboven worden tochten met gids georganiseerd, met deskundigen van het nationaal park die vertrouwd zijn met de plaatselijke fauna en flora.

www.graubuenden.ch/de/schweizerischer-nationalpark-0

Met de trein naar en in Graubünden: makkelijk en milieuvriendelijk

Chur is de hoofdstad van Graubünden en ook vanuit België kun je er met de trein makkelijk naartoe, via Duitsland met de ICE. Aangekomen in Chur reis je makkelijk alle kanten op dankzij de treinen van de Rhätische Bahn. Schitterend hoe de roodgeverfde treinstellen van deze maatschappij door de bergen slingeren, door tunnels en over imponerende spoorbruggen. Ook het netwerk van bussen in Graubünden is super handig. De gele voertuigen van het Postauto-bedrijf voeren de reizigers vanaf de stations tot in de meest afgelegen dorpen en dalen.

www.rhb.ch

Gratis de berg op en af met de kabelbanen

Heel wat hotels bieden in de herfst de formule ‘Bergbahnen Inklusive’ waarmee je vanaf een tweede nacht verblijf gratis bergbanen kunt gebruiken, ideaal om snel veel hoogteverschil te overwinnen. En er staat heel wat op stapel in Graubünden deze herfst!

www.graubuenden.ch/de/suche/angebote/t/bergbahnen-inklusive

***

Evenementen in 2016 en verdere informatie

Hertenbronsttijd en twee rondleidingen met gids naar het Val Trupchen in het Zwitserse Nationale Park: 9 t/m 23 september 2016 www.nationalpark.ch/de/besuchen/wandern/gefuehrte-wanderungen/val-trupchun-wildarena-der-alpen

Kastanjefestival in Bergell: 1 t/m 23 oktober 2016 www.bregaglia.ch/de/aktuell/events/top-events/kastanienfestival

Prättigauer Alpspektakel: 6 t/m 9 oktober 2016 www.graubuenden.ch/de/regionen-entdecken/geschichten/praettigauer-alp-spektakel

Openingstijden kabelbanen Engadin St. Moritz: t/m 16 oktober 2016 zijn de meeste kabelbanen in bedrijf www.engadin.stmoritz.ch/sommer/de/aktivitaeten/bergerlebnis/bergbahnen/betriebszeiten-bergbahnen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 september 2016 door in Zwitserland en getagd als .
%d bloggers liken dit: