dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Gevechtsvliegtuig F16 nog tot zondagnamiddag 9 april te bekijken in het For Freedom Museum

Ik heb ze over mijn tuin zien vliegen en was helemaal ontroerd. Vandaar dat ik heel graag dit bericht met u deel en reken op massale bezoeken aan ons For Freedom Museum :

Belgische F16-piloten brachten zaterdag 1 april 2017 een passend eerbetoon aan hun voormalig Luitenant-Generaal vlieger Mike Donnet en de Belgische strijdkrachten 1940-45 tijdens de opening van de nieuwe vleugel “Belgen in de strijd WO-II” in het For Freedom Museum. Een F16 opgesteld in de tuin van het For Freedom Museum is nog dagelijks van 10 tot 17 uur te bezoeken voor het grote publiek tot en met zondag 9 april 2017. Een medewerker van de Belgische Luchtmacht of het museum geeft alle uitleg ter plaatse. Een foto in de cockpit van dit jachtvliegtuig blijft een uniek souvenir. Op maandag 10 april 2017 haalt de Belgische Luchtmacht hun gevechtsvliegtuig weer op om het over de weg te transporteren naar een volgend event. (foto’s Danny Jones)

 

Belgische oorlogshelden Mike Donnet en François Rosson

Conservator Freddy Jones schetste tijdens de opening op 1 april de bedoeling van de nieuwe vleugel in het museum, gewijd aan de offers van onze Belgische strijdkrachten in WO-II. Dit alles kwam tot stand dankzij de schenking van de familie Donnet en de erfgenamen van François Rosson, die na de oorlog de laatste burgemeester van Lissewege werd. De weduwen van beide oorlogshelden werden uiteraard in de bloemen gezet. Ere Lt Kol Eric Rombouts deed de lange militaire carrière van wijlen Mike Donnet uit de doeken. Onze huidige Belgische Luchtmacht werd geschoeid op de wijze ervaringen en kennis die Lt-Generaal Donnet opgedaan had tijdens zijn lange jaren dienst in de Royal Air Force gedurende WO-II als squadron-leader. Nadat weduwe Jacqueline Donnet in gezelschap van haar 4 kinderen het lint had doorgeknipt, werd de nieuwe vleugel opengesteld voor het publiek.

 

Eresaluut vanuit het Ramskapelse luchtruim

Om 15 uur voerden 2 F16’s van de Belgische Luchtmacht een fly pass op 500 voet uit boven het For Freedom Museum Knokke-Heist, ter ere van de Belgische strijdkrachten in WO-II en hun leider Mike Donnet. “Vijf minuten later volgde eenzelfde scenario maar precies trager en iets luider, een kippenvelmoment”, aldus Danny Jones. Piloot Danny Cabooter circelde vervolgens met zijn tweedekker Stampe-Vertongen V-4b (een Belgisch fabricaat van voor 1940) verschillende malen rond in het Ramskapelse luchtruim. Dit vliegtuig is een identiek model waarmee Léon Divoy en Mike Donnet hun ontsnappingsvlucht ondernamen in de nacht van 4 op 5 juli 1941. Het einde van het programma werd muzikaal opgeluisterd door de For Freedom Pipes & Drums Knokke-Heist, een feest voor het oor.

 

Geschiedenis en offers nooit vergeten en doorgeven aan de volgende generaties

Het For Freedom Museum en al wie er bij was onthouden een onvergetelijke en sensationele dag. De weduwe van Mike Donnet nam ontroerd afscheid met volgende woorden: “jullie hebben Mike, in de hemel, voor zijn honderdste verjaardag een heel uniek geschenk gegeven, dank u! “Dat is de boodschap waar het in het For Freedom Museum om draait, respect voor de geschiedenis en de offers doorgeven aan de jeugd, nooit vergeten en toch regelmatig herdenken”, besluit medeconservator Danny Jones.

Voor meer info: For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91/93, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 68 71 30 of info@forfreedommuseum.be www.forfreedommuseum.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 april 2017 door in België, De Kust en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: