Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

Les Bonnottes sont arrivées! Ontdek de duurste aardappel ter wereld

Les Bonnottes sont arrivées! Ontdek de duurste aardappel ter wereld.

Een tip van buitenaf : Zeg nooit zomaar ‘aardappel’ tegen de “Bonnotte” van Noirmoutier. Deze delicate aardappel met een zilte smaak is een van de meest geliefde aardappelsoort in Frankrijk. Ooit werd er zelfs 475€ per kilo voor betaald. Meimaand is de Bonnotte maand op het eiland Noirmoutier. Dit prachtige eiland in de Vendée heeft nog veel meer te bieden op culinair gebied.

Ceci n’est pas une pomme de terre… c’est la Bonnotte!

Maar wat maakt deze zo speciaal? Deze fragiele aardappel wordt met de hand gerooid en is vooral geliefd omwille van zijn zilte smaak die bekomen wordt door de bemesting met zeewier en de constante zeebries. Daarenboven kan je de Bonnotte maar enkele dagen bewaren, dus het is een echte rariteit. Er zijn slechts 30 boeren op het eiland Noirmoutier die deze soort mogen kweken. En elk jaar wordt er maximaal 150 ton gerooid.   Boutique-aardappel Volgens sommige internetlijstjes staat de Bonnotte in de top 10 van de duurste etenswaren ter wereld. In 1996 werd een pakketje van 5 kilo Bonnottes op een veiling in het Parijse hotel Drouot verkocht voor 15 000 Franse Francs. Omgeteld maar liefst 475€ per kilo! De laatste jaren heeft de prijs zich gelukkig gestabiliseerd rond 6,5€ per kilo. Sinds de jaren negentig is de Bonnotte een echte hype in Frankrijk, ze heeft zelfs de stempel van  ‘boutique-aardappel’ gekregen. Verschillende aardappelrassen op het eiland waren in de 20ste eeuw met uitsterven bedreigd omdat de opbrengst te laag was. Maar in de jaren negentig van de vorige eeuw werden ‘vergeten groenten’ weer populair bij de Franse consument, inclusief de fameuze aardappels van Noirmoutier. Combineer deze hype met een mooie marketing campagne en sterrenchef Alain Ducasse als ambassadeur en je hebt een sterren product! Leuke anekdote: in 2000 vloog het eerste kistje Bonnottes met de Concorde naar New York voor een kookwedstrijd.

Dit jaar zijn de eerste Bonnottes al geserveerd en het seizoen loopt nog tot eind mei. Daarna kan je genieten van andere soorten zoals de Sirtema, de Lady Christl, de Esmeralda of de Charlotte.

Pluk je eigen oesters

Culinair heeft Noirmoutier  een perfect huwelijk gesloten tussen land en zee. Aan de ene kant zijn er de topaardappelen, aan de andere kant vind je er een overvloed aan zeevruchten. In elke bar kan je oesters bestellen en voor wie het wat meer mag zijn, kan naar het tweesterrenrestaurant La Marine in de haven van L’Herbaudière. Maar je kan ook zelf je zeevruchten gaan oogsten. Zo bijvoorbeeld aan de toegangsweg, Passage du Gois. Deze loopt bij hoogtij helemaal onder water. Bij eb staan tientallen mensen klaar, voorzien van rubberen laarzen, een emmertje en wat materiaal om oesters te plukken of ‘coquillages’ te verzamelen. Sommige nemen zelfs een flesje wijn mee om direct aan de aperitief te beginnen op het strand. Verser kan je de oesters niet hebben!   De meeste eilandbewoners en toeristen verplaatsen zich per fiets. Om groenten te gaan halen op de markt. Of om naar het haventje te fietsen rond lunchtijd als de vissers terugkomen met de vangst van de dag die je direct vanuit hun boot kan kopen. Om dan nog even halt te houden op de kronkelweggetjes langs de zoutpannen om wat grof zeezout te kopen.

Normoutier daar ga je naar toe om te genieten van de zilte zeelucht, de relaxte sfeer, de natuur en uiteraard voor de verrukkelijke Bonnotte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 mei 2017 door in Frankrijk.
%d bloggers liken dit: