dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

OMEGA’s Lunar Rover back in Knokke

Wie zou er niet graag eens het gevoel hebben om een stukje ruimtevaart geschiedenis te ervaren? Het spreekt tot de verbeelding van zovelen en tijdens het eerste weekend van augustus helpt OMEGA om je dit in Knokke te laten ervaren. Samen met juwelier De Maere in Knokke zal er een fraaie replica van de Lunar Rover te zien zijn in Knokke. Precies 14 jaar geleden werd deze al eens ‘gespot’ in de lanen van Knokke in het gezelschap van Gene Cernan – NASA astronaut die als laatste mens op de Maan is geweest en dit voorjaar jammer genoeg overleed. OMEGA viert dit jaar de 60ste verjaardag van de legendarische Speedmaster collectie en als een tribute to Gene Cernan zal de Lunar Rover weer naar Knokke afzakken.

Paul Van Hoeydonck

Wereldvermaard Belgische kunstenaar zal op de officiele opening aanwezig zijn en hij brengt de replica mee van “Fallen Astronaut” het beeldje van zijn hand dat door Apollo 15 op de maan achtergelaten is.

 

Danny vanhoecke

Lid en drijvende kracht van Euro Space Society , (Space teacher) stelt er uit zijn enorme verzameling enkele zeer bijzondere stukken uit de ruimetvaartverzameling voor, onder andere schaalmodellen van enkele raketten en modules.

 

Omega Space Collection

Onder andere een NASA ruimtepak , handschoen zullen er tentoon gesteld staan

 

Lunar roving voertuig

De astronauten van de laatste drie Apollo-missies reden het maanterrein op het Lunar Roving Vehicle, een vierwiel vervoermiddel dat lijkt op een gestreepte duinwagen. De Lunar Rover werd aangedreven door twee zilveren zinkbatterijen die elektrische motoren op elk van de vier wielen aandreven.

De Lunar Rover werd in het vrachtcompartiment van de aankomstfase van de Lunar Module naar de Maan gebracht. Om het compact te maken, werd het frame van de Rover gescharnierd met drie segmenten die samen gevouwen werden. De wielen vouwden zich tegen het chassis.

Het voertuig, dat wetenschappelijke instrumenten meedroeg voor de inzet op de Maan had opslagruimte voor de maangrondmonsters die ter wereld teruggestuurd zouden worden. Het gaf de astronauten een groter bereik voor exploratie van de Maanbodem. De Lunar Rover beschikte over systemen voor communicatie en navigatie met een minimale operationele levensduur van 78 uur.

Het originele voertuig blijft op de Maan. Het replica komt naar Juwelier De Maere.

 

Reiken naar de sterren

In 1964 begon NASA te zoeken naar een chronograaf die kon worden gebruikt tijdens de bemande missies in de ruimte. Horloges van verschillende merken werden geselecteerd en onderworpen aan de beproevingen die ook werden gebruikt voor alle andere voorwerpen die de ruimte in moesten. Slechts één horloge doorstond de extreme temperaturen, trillingen, schokken en het vacuüm tijdens het testproces: de OMEGA Speedmaster.

Zes decennia later is de Speedmaster nog steeds goedgekeurd voor alle bemande missies in de ruimte. Het horloge is bovendien permanent onderdeel van de apparatuur op het Internationale Ruimtestation. Als testament voor het toekomstgerichte ontwerp van het origineel is de huidige Moonwatch zoals deze nu wordt vervaardigd vrijwel geheel gelijk aan het horloge dat OMEGA in de jaren voor het ruimtevaarttijdperk uitbracht.

Toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 voet zetten op de Maan, werd dit model van de Speedmaster het eerste horloge dat op de Maan werd gedragen.

 

OMEGA watch exhibition en een foto-souvenir

met de Lunar Rover bij Juwelier De Maere in Knokke

op zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2017

Van 10u tot 17u

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 juli 2017 door in België, De Kust, Travelweetjes en getagd als , .
%d bloggers liken dit: