Appetite To Discover

De Reis, Event & Food site van Christel Bedert

‘Urban Beekeeping’ en apitherapie in Slovenië

Slovenië: de bakermat van de bijenteelt

Slovenië, het kleine land tussen de Alpen en de Adriatische Zee, is bekend om de gezonde lucht en prachtige natuur. Maar wist je dat het land ook de bakermat van de bijenteelt is? In de hoofdstad zijn er bijenvriendelijke aanplantingen en er staan overal in het land prachtige bijenkasten. Geniet tijdens je reis in Slovenië van een honing wellness of volg een kuur apitherapie;

Bijenkweker pionier

De Sloveen Anton Janša (1734 – 1773) wordt aanzien als de bijenkweker pionier. Hij was zo belangrijk voor de bijenteelt dat zijn geboortedag, 20 mei, nog altijd wordt herdacht door de Sloveense Vereniging van Bijenkwekers. Meer zelfs, men wil dat de Verenigde Naties die datum wereldwijd als Dag Van de Bijen erkennen. Ben je op reis in de buurt van Breznica, nabij het meer van Bled, dan moet je de grote bijenstal van Janša bezoeken. Hij bedacht een ingenieus systeem met uitschuifbare honingraten die gemakkelijk op andere locaties kunnen uitgezet worden.

Tijdens je reis door Slovenië zal je ongetwijfeld de prachtige panelen opmerken die de bijenkasten afsluiten. Ze zijn beschilderd met eenvoudige motieven uit het dagelijkse leven, met afbeeldingen van heiligen en maken deel uit van het Sloveense erfgoed.

Bezoek zeker ook het museum voor apicultuur in Radovljica, nabij het meer van Bled, om meer te weten te komen over deze oude traditie.

 

Urban beekeeping: ‘bijenhoofdstad’ Ljubljana

Zelfs in Ljubljana is bijenteelt een geliefde bezigheid. Zo voorziet de stad ook bijenvriendelijke aanplantingen. Wees niet verwonderd als je in de Sloveense hoofdstad bijenkasten ziet. Ze staan soms op verrassende plaatsen zoals op het dak van Het Park Hotel. De gasten genieten er dus tijdens het ontbijt van super verse natuurlijke honing. Ook op het dak van het cultuurcentrum Cankarjev voelen de bijen zich thuis, in het bijzonder de hard werkende Carniolan bij.

 

Honingwellness en apitherapie

Overal in Slovenië wordt honing van zeer goede kwaliteit geproduceerd. Omwille van de goede invloed op de huid wordt honing ook gebruikt in wellness centra. Deze traditie bestaat al zeer lang, onder meer in het kuuroord Thermana Laško.

En waarom niet eens een kuur apitherapie proberen ? De alternatieve geneeswijze is 6000 jaar oud. Men maakt gebruik van producten die door bijen worden geproduceerd. De behandeling vindt plaats in een houten ruimte, juist naast de bijenkorf. Liggend op een bed adem je de bijzondere lucht in die door de bijenkolonie wordt verspreid. Al na een paar minuten voel je hoe nieuwe energie je lichaam binnen stroomt.

 

Reisroutes en bijen

Echte bijenliefhebbers kunnen in Slovenië terecht bij Apiroutes. Deze reisorganisatie is gespecialiseerd in excursies in het teken van de bijenkweek. Er zijn begeleide tochten langs bijenkweekroutes in Bela Kajina, langs het meer van Cerknica en in Žirovnica.

 

www.slovenia.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 augustus 2017 door in Travelweetjes en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: