dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Catalonië, voor u, voor mij, voor iedereen

Ik heb een zwak voor Catalonië, dat weet u. Ik heb het genoegen gehad de Spaanse kant te bezoeken begin dit jaar. U hebt dit gelezen. Ik heb mijn zomervakantie in het Franse deel doorgebracht. U hebt het hier mee beleefd.

Graag vertel ik u hier wat meer over het Spaanse Catalonië, gelegen in het noordoosten van Spanje, tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Alhoewel, mag ik dat wel zeggen, ‘Spaans Catalonië’ ?  De regio Catalonië krijgt herhaaldelijk aandacht in de media door het verlangen naar onafhankelijkheid. Voor de Spaanse dictator Franco was een verenigd Spanje de einige optie. Tijdens zijn 30-jarige dictatuur tot 1975 probeerde hij iedere Catalaanse gedachte over onafhankelijkheid te onderdrukken. Hij verbood de taal en de vele tradities. Blijkbaar hebben het verbod en de jarenlange onderdrukking het Catalaanse zelfvertrouwen niet gebroken. Met een eigen vlag en een eigen taal zien de bewoners van deze regio zich niet als Spanjaarden, maar als Catalanen die het liefst onafhankelijk zouden zijn.

Er bestaat zelfs een Catalaans gerecht, dat de geografische ligging van Catalonië weerspiegelt. Het gerecht heet ‘Mar i muntanya’ en haalt zijn inspiratie en ingrediënten uit twee toonaangevende landschappen. Uit de zee, ‘mar’ en uit de bergen, ‘muntanya’. De meest belangrijke ingrediënten zijn kip, garnalen, tomaten, noten, witbrood en olijfolie. De bereiding is zeer gevarieerd, probeer het eens in een gezellig lokaal restaurant.

Yep, u hoort het al. Catalonië, dat is leven en genieten. DeKriebelOpReis partner NOVASOL Vakantiehuizen maakt er ons graag wegwijs. De kust van Catalonië biedt met een lengte van 580 km volop recreatiemogelijkheden voor iedereen. Het zuidelijk deel van de kustlijn is zeer afwisselend met uitnodigende stranden en veel vakantiehuizen van NOVASOL Vakantiehuizen. De Costa Dorada is minder bekend dan de Costa Brava, maar ook hier wordt de vakantiegasten veel aangeboden. Door de warme temperaturen, in de zomer een milde 14ºC en in de zomer een aangename 29ºC, is deze regio het hele jaar door geschikt voor een ontspannen vakantie. Een zomerse strandvakantie is aan de Costa Dorada uitstekend te combineren met culturele belevenissen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bezienswaardige stad Tarragona. Overal in Tarragona zijn ruïnes uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Bezichtig de indrukwekkende Romeinse stadsmuur en het amfitheater, dat direct aan het strand is gelegen. Iets ten noorden van de stad bevindt zich het aquaduct de les Ferres, dat zeker een bezoek waard is. Het leuke aan deze stad is de combinatie van interessante cultuurhistorie, een moderne levensstijl en een uitnodigend en kindvriendelijk zandstrand. De stranden aan de Costa Dorada zijn zeer geschikt voor een ontspannen strandvakantie voor de hele familie. Het fijne zand en het ondiepe water aan de kust zijn ideaal voor kinderen. Aan de 60 stranden van de Costa Dorada zijn diverse watersportactiviteiten zoals surfen en waterfietsen mogelijk.

 

Castell, symbool van de Catalaanse saamhorigheid

Tot slot. Heeft u zich al eens afgevraagd, waarom de Catalanen tijdens hun stadsfeesten menselijke torens bouwen? Deze zogenaamde castells zijn waarschijnlijk rond 1700 uit een volksdans ontstaan, maar niemand weet het precies. Men zegt, dat de dansers in de plaats Valls aan het einde van een dans op elkaar klommen. Zij vormden als afsluiter een menselijke toren. Daaruit is een wedstrijd ontstaan, om te zien wie de hoogste toren kon vormen. Het is niet bekend wanneer deze competitie precies is ontstaan. Zeker is echter dat de castells in de jaren ‚90 weer zeer populair werden en tegenwoordig op ieder straatfeest in Catalonië te zien zijn. Deze happening dient u zeker eens mee te maken. Aanschouw hoe grote teams van mensen in kleurrijke hemde, witte broeken en een zwarte doek strak om de buik gebonden een hoge toren van mensen vormen. Het seizoen van traditionele festivals, waarbij u deze castells kunt zien, loopt van juni tot november. Veel plezier.

–> NOVASOL vakantiewoningen in Catalonië verkennen doe je HIER.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 september 2017 door in logement, Novasol, Spanje, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: