dekriebelopreis

de travel reis blog van Christel 'De Kriebel' Bedert

Vakantie tijdens het laagseizoen, populair bij 50-plussers

Ik ben sociologe van opleiding met als gevolg dat ik ‘iets’ heb met cijfers en statistieken. En laat ik nu net geluk hebben, TUI heeft een hele reeks cijfers voor mij verzameld. Met een paar opmerkelijke conclusies als gevolg:

Vakantie tijdens het laagseizoen: populair bij 50-plussers en vanuit regionale luchthavens

 Steeds meer “tussendoorvakanties” vertrekken vanuit de Belgische regionale luchthavens. Tussen de herfst- en de kerstvakantie stapt bijna een kwart (23%) van alle vakantiegangers in Antwerpen, Charleroi, Luik of Oostende op het vliegtuig.

Uit de boekingscijfers van TUI Belgium blijkt ook dat bijna driekwart (73%) van de Belgen die tijdens die laagseizoenperiode op reis vertrekken 50-plussers zijn. En het is opvallend hoe die doelgroep de voorkeur geeft aan een vliegreis die start dichter bij hun woonplaats.

TUI analyseerde de reizen tijdens het absolute laagseizoen, de periode tussen de herfst- en de kerstvakantie. Zoals verwacht reizen dan voornamelijk mensen die niet (meer) werken of die geen schoolplichtige kinderen hebben. Liefst 73% van hen zijn 50-plussers en 50% is 60-plusser.

In de lopende laagseizoenperiode – tussen de herfst- en kerstvakantie – stapt 23% van de reizigers op het vliegtuig in een regionale luchthaven. De helft (11%) vertrekt vanuit Oostende, 5% uit Charleroi, 4% uit Luik en 3% uit Antwerpen.  De mogelijkheden uit Antwerpen zijn beperkt doordat de infrastructuur er enkel kleinere toestellen toelaat, waardoor bijvoorbeeld de Canarische eilanden van het aanbod worden uitgesloten.

Het hoge percentage 50-plussers tijdens deze afreisperiode, gemiddeld 73% dus, is geografisch sterk verschillend. Vanuit Zaventem en Charleroi is hun aandeel 68%. In Antwerpen, Luik en Oostende bedragen ze zelfs 90% van het totale aantal passagiers. 

Het feit dat de Spaanse Costa’s en de Canarische eilanden als klassieke winterbestemmingen vanuit de regionale luchthavens worden aangeboden, speelt hierbij zeker een rol. Daarnaast is de gemakkelijke bereikbaarheid zeker ook een reden:  door te vertrekken vanuit een regionale luchthaven lopen de 50-plussers minder risico om hun vlucht te missen door uitzonderlijke drukte naar de hoofdstad. Hun keuze wordt ook beïnvloed door de korte afstanden tussen de parkeerplaats en de check-in en de verwaarloosbare wandelafstand in de regionale luchthaven zelf.

Onze nationale luchthaven scoort tijdens het laagseizoen verhoudingsgewijs dan weer goed bij de kleinere doelgroep van jongeren (< 30 jaar). Vooral de verre bestemmingen, voorbehouden voor Brussels Airport, zijn bij hen erg in trek. Ook op de zeer prijsgunstige bestemmingen, zoals Turkije en Tunesië, zitten opvallend veel jongeren die budgettaire buitenkansjes verkiezen en de vluchtfrequentie van Zaventem verkiezen boven de mogelijkheden vanuit de regionale luchthavens.

De favoriete bestemmingen van de TUI-reizigers zijn dit najaar Tenerife, Gran Canaria, de Costa Blanca, de Costa del Sol en Punta Cana (Dominicaanse Republiek).

Ter info. DeKriebelOpReis is noch 50+ noch 30-. Een tussendoorvakantie zit er hier niet in (FYI ben trouwens stuck in the house wegens voorbije knieoperatie but I’m doing just fine in mijn online wereldje, thank you). Als ik toch een eilandje zou mogen uitkiezen om een vleugje tussendoorzon op te halen, zou ik voor Tenerife gaan. En mocht ik mij een luxegrilletje kunnen permitteren, dan zou ik liefst verwend worden in het Abama Hotel Resort. Foto’s spreken voor zich.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 december 2017 door in Hotel, Spanje, Travelweetjes en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: